2024. április 24. - György

Kevesebb embert csempésznek a szomszédba

Jelentősen visszaesett tavaly az Ausztriába irányuló embercsempészettel kapcsolatos esetek száma: míg 2006-ban 17.334 ilyen üggyel kellett a hatóságoknak foglalkozniuk, 2007-ben már csak 9.572-vel.
2008. január 16. szerda 11:15 - Hírextra

A szövetségi belügyminisztérium által most közzétett adatok szerint tavaly 14.862 olyan személyt tartóztattak fel a határőrök és a rendőrök, akik érvényes okmányok nélkül akartak belépni Ausztria területére: közöttük 9.842 volt azok száma, akiket embercsempészek próbáltak bejuttatni az alpesi országba. 2006-ban még 39.814 embert vettek őrizetbe illegális határátlépésért. (A rekordot 2001 és 2002 tartja, akkor több mint 48.000 külföldi akadt fenn az osztrákok hatóságok hálóján.)
2006-ban 864 embercsempészt csíptek fülön, tavaly már csak 645-öt.

Az embercsempészek által használt szállítási eszközök meglehetősen változatosak, éppúgy igénybe vesznek személygépkocsikat, mint teherautókat, de nem egyszer vonattal vagy repülőgépen akarják bejuttatni Ausztriába azokat, akik fizetnek nekik, nem egyszer busás összegeket. Megfigyelhető, hogy egyre kisebb csoportokat szerveznek.

Tavaly a legtöbb feltartóztatott menekült Szerbiából, Oroszországból (főleg Csecsenföldről), Ukrajnából és Moldovából érkezett.

Bár átfogó kép még nem áll rendelkezésre, az eddigi adatok azt jelzik, hogy a schengeni nyitás óta tovább csökkent az érvényes okmányok nélkül Ausztriába belépni akarók száma. Míg 2006. december 21. és 2007. január 14. között 1.260 személyt vettek őrizetbe illegális határátlépés miatt, a 2007-2008 hasonló időszakában - tehát a schengeni övezet kiterjesztése után - alig ezret.

Meredeken zuhant az alpesi országban menedéket kérők száma is. 2006-ban még 13.350-en folyamodtak menedékjogért Ausztriában, tavaly már csak 11.990-an. A csökkenő irányzatnál minden bizonnyal sokat nyom a latban, hogy 2006 elején rendkívül megszigorították a mind a menedékkérelem elfogadásának, mind az osztrák állampolgárság megadásának szabályait.

Az előző évek során felhalmozódott beadványoknak köszönhetően csaknem negyvenezer kérelem fekszik még végleges döntésre várva az illetékes osztrák szervek előtt. Az esetek egyharmadánál az eljárás már több mint három éve húzódik. Az úgynevezett kitoloncolási őrizetben lévő külföldiek száma meghaladja a hétezret.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását