2024. március 29. - Auguszta
Schmitt Pál köztársasági elnök "tudomásul veszi" a plágiumgyanú vizsgálatának majdani eredményét.
2012. március 8. csütörtök 14:56 - HírExtra
"Tiszteletben fogom tartani a vizsgálat eredményét" - mondta az államfő a Bruxinfo portálnak adott brüsszeli interjúban, amelyből a Bloomberg amerikai hírügynökség is idézett.

A kérdésre, mit jelent az, hogy tiszteletben fogja tartani a vizsgálat eredményét, így felelt: "Azt, hogy tudomásul veszem."

Érzem a bizalmat

"A felém irányuló szeretetet és bizalmat változatlanul érzem; nyilvánvaló, hogy az ország kétharmadának még mindig megfelelő elnök vagyok" - mondta arra a kérdésre, nem gondolja-e, hogy ez az ügy már annyit ártott a személyének és a köztársasági elnöki intézménynek, hogy távoznia kellene pozíciójából.

"Akik figyelemmel kísérték eddigi pályámat, sportbéli és diplomáciai teljesítményemet, azok változatlanul bíznak bennem" - tette hozzá.

Az államfő az interjúban ismét visszautasította a plágiumvádat: "a plágium vádját messzemenőkig visszautasítom, ez az álláspontom azóta sem változott, függetlenül a részállomásoktól". Hozzátette, "valószínű, az, hogy most, 20 évvel a dolgozat megírása után kerül elő az ügy, annak köszönhető, hogy megpróbáltam segíteni a kormány munkáját, és a törvényalkotásban inkább motor voltam, mintsem fék".

"Fel sem merülhet"


Kifejtette, fel sem merülhet vele szemben a plágium vádja, mert pontosan megjelölte a forrásokat dolgozatában. Hozzátette, "ez nem egy PhD volt a mostani elvárásokkal, hanem egy kisdoktori 20 évvel ezelőtt, ami írógéppel készült".

Elismerte ugyanakkor, "egy államférfinak, magas rangú politikusnak meg kell méretnie magát minden pillanatban. Nyilvánosság előtt kell élnie, és be kell számolnia a korábbi és jelenlegi dolgairól".

A hvg.hu január 11-én írt arról, hogy Schmitt Pál 1992-es disszertációjának mintegy 180 oldala a bolgár Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele. Későbbi állítások szerint egyes bekezdések szó szerint megegyeznek a német Klaus Heinemann tanulmányának részleteivel. A hvg.hu kedden azt közölte, hogy a disszertáció újabb részeinek a forrását azonosította.

Az államfő a MR1 Kossuth Rádiónak adott január 18-i interjúban visszautasította a plágium vádját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását