2024. április 26. - Ervin

Zárszámadás, 2007 - Bizottsági vélemények

A költségvetési bizottság többségi álláspontja szerint 2007-ben javult a pénzforgalmi hiány, és sikerült megállítani az adósságspirált. Az ellenzék kisebbségi véleménye szerint a tavalyi évet válság, elvonások, többletterhek jellemezték. A bizottsági előa
2008. szeptember 23. kedd 17:33 - Hírextra
Jelentős előrelépés történt a pénzforgalmi hiány kezelésében 2007-ben, hiszen a tervezett 6,8 százalék helyett 5,5 százalék lett ez a mutató - mondta Kékesi Tibor (MSZP), a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság többségi véleményét összefoglalva.

Emlékeztetett: ha a 2006-os és a 2007-s évek teljesítését összevetjük, akkor látható a 3,7 százalék javulás, ami jelentősnek minősíthető. Mint mondta, az idei évre 4 százalék a pénzforgalmihiány-terv, míg a mai adatok alapján várható, hogy ez az év végére 3,8-3,9 százalék lesz.

Kékesi Tibor értékelése szerint a konvergenciaprogram eredményeként sikerült az adósságspirált megállítani, s így megnyílt annak lehetősége, hogy kinőjük azt az adósságot, amibe az elmúlt évtizedekben Magyarország belemanőverezte magát.

Mint mondta, kedvezően alakult a külkereskedelmi mérleg, hiszen a kivitel nagyobb mértékben növekedett, mint a behozatal.Kékesi Tibor szerint az erőteljes korrekció érdekében áldozatot kellett hozni: 2007-ben 1,3 százalékkal tudott bővüli a magyar gazdaság, bár a várakozás 2,2 százalék volt. A tavalyi évet a belföldi fogyasztáscsökkenés, a jövedelmek 4,4 százalékos visszafogása, a nyugellátások csökkenése jellemezte. De - mint mondta - stagnált a beruházási kedv is, és ugyanez mondható el a foglalkoztatásról is, míg a tőkebefektetések - az egyszeri hatások kiszűrése után - az előző év szintjén maradtak.

A szocialista politikus szerint az idei évre már jobbak a kilátások, a kiadáscsökkentés-bevételnövekedés fele-fele arányban oszlik meg a költségvetésben. Így - jegyezte meg - az adatok a kiadás csökkentése, és kevésbé a bevétel növekedése miatt fognak javulni.

Mádi László (Fidesz) a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság kisebbségi véleményének előadójaként elöljáróban közölte: a Kékesi Tibor által elmondottak alapján "szép múltat lehet rekonstruálni", ám mindazok, akik Magyarországon élnek, messze nem tudnak ilyen szép bizonyítványt kiállítani a tavalyi évről.

Mint mondta, a 2006-ig tartó kormányzati ciklusban sok ígéret volt, ezzel szemben a keserű valóság ennek az ellenkezője lett. Válság, elvonások, többletterhek jellemezték 2007-et.
Úgy vélte, a konvergenciaprogram nem elfogadható, nem szakszerű, hiszen a fűnyíróelvet követi. Mint mondta, hiányzott az árnyalt megközelítés, az alapos előkészítés, a hosszú távú stratégia, az ágazati megfontolás.

Leszögezte: ez az eredményen is látszik, hiszen a kiigazítás adónövekedést eredményezett.
Úgy vélte, a hiánycsökkentés úgy valósult meg, hogy a kiadások a tervezetthez képest növekedtek, míg az elvonások drasztikusan emelkedtek, ami főleg az élőmunka terheire igaz. E szempontból Európában az élen járunk, míg a szolgáltatás színvonala drámai - jegyezte meg a politikus.
A kormány gazdaságpolitikája negatív eredményének nevezte a Fidesz politikusa, hogy az emberek és a vállalkozások számára drámai helyzet alakult ki, hiszen ötszázalékos reálbér csökkenés volt, a gazdasági növekedés a fele lett a tervezettnek, munkanélküliség nőtt, foglalkoztatás csökkent, az infláció növekedett.

Az önkormányzatokról elmondta: a családok és vállalkozások mellett e szektor számára sem hozott semmi jót a 2007-es év, hiszen az önkormányzatok forrásai nem nőttek megfelelő ütemben, tartozásaik drámaian emelkedtek. Mádi László választókerületének tapasztalatait összegezve azt mondta: vállalkozások sora azért megy tönkre, mert az önkormányzatok nem tudnak fizetni.

A politikus utalt arra, hogy pártja speciális helyzetben van, mivel 2007-ben még kormánypárt volt, most viszont ellenzéki pártként fejtheti ki álláspontját.

A képviselő elkerülhetetlennek nevezte az egyensúly helyreállítása érdekében tett lépéseket, de szerinte továbbra is vannak problémák a kiadási oldalon, mert minimális változások történtek.
Horn Gábor szerint maradt az állami kiadások túlsúlya, a strukturális problémákat a koalíciós pártoknak nem sikerült megoldaniuk, és nem sikerült választ adniuk a magyar gazdaság egyensúlyi problémáinak egészére sem.

Mint mondta, úgy látják, hogy ha a magyar gazdaság lassuló növekedése nem párosul egy jelentős gazdaságélénkítő programmal, akkor komoly problémák elé néz az ország, lemondhat versenyképességéről.

A szabad demokrata politikus megkerülhetetlen kérdésnek nevezte az önkormányzatok eladósodását, és szerinte felül kellene vizsgálni, mit finanszíroz az állam.A képviselő hiányolta a kiszámítható, átlátható költségvetési tervezést.

Herényi Károly (MDF) szerint a zárszámadás "hosszú évek óta nem örömünnep", a nemzetgazdaság eredményeinek romlásáról szól, nincs ez másképp a 2007-es zárszámadásnál sem.

Úgy vélte, a helyzet némileg javult Magyarországon, de alapvetően változatlan, ha így megy minden tovább, akkor lemaradásunk az európai uniós versenytársakkal szemben tovább fog nőni.
A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a 2,2 százalékos bevételi eltérés mindenképpen indokolttá tett volna egy pótköltségvetést.

A költségvetési tervezéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem tervezési, hanem elszámolási hibáról van. A kormánykoalíció képtelen volt átlátni intézkedései hatását, és ismét rosszul tervezte meg a folyamatokat - fűzte hozzá.

Herényi Károly szerint az adóegyszerűsítésnek nemcsak jelszónak kell lennie, hanem megvalósítandó célnak, de a Háznak már benyújtott adótörvények "csak még kacifántosabbá teszik a rendszert".

Az ellenzéki képviselő szerint az egészségügy területén tovább folytatódik a spontán privatizáció, és ha ez megállíthatatlan, jó lenne meghatározni kereteit.Kitért az önkormányzatok eladósodására, ami, ha nem tesznek semmit ellene, beláthatatlan következményekkel jár.
Mandur László, az Országgyűlés alelnöke az általános vitát elnapolta, folytatása és lezárása a jövő héten várható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását