2024. április 20. - Tivadar

Mini-Fesztivál huszadszor

A Magyar Zeneművészeti Társaság Mini-Fesztiválja kerek évfordulóhoz érkezett: huszadik alkalommal rendezik meg a XX-XXI. század zeneszerzésének e fórumát, január végén a budapesti Művészetek Palotájában - közölte az MTI-vel kedden Aggházy Eszter, a Magyar
2008. január 15. kedd 13:04 - Hírextra

A fesztivál előadóművészei, együttesei az évek során több mint 500 magyar és külföldi kompozíciót mutattak be. A 20. Mini-Fesztivált a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában tartják, január 25-én, 26-án és 27-én. Az évforduló alkalmából csak magyar művek hangzanak fel - tette hozzá a titkár.

A fesztivál négy hangversenye közül kettőn, pénteken és szombaton este kamaraművek szólalnak meg, szombat délután kórusok lépnek fel. A vasárnapi záróhangverseny főszereplője a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara Maros Rudolf, Durkó Zsolt műveivel, az est karmestere az angol - jó néhány művet már bemutató - Lionel Friend.

"A zene lelki mélységet ad, választ az élet alapkérdéseire - a zene egy korszak lenyomata és hiteles tanúja. Talán hitelesebb, mint a fénykép vagy az írott szó. Mert a múltat jelenti, a gyökereket, s ugyanakkor jövendöl. A zene a nemzethez való tartozást jelenti és az összes emberhez való tartozást. A zene mindenre képes". Durkó Zsolt e gondolatait a tizedik Mini-Fesztivál műsorfüzetében idézték 1998-ban, ő volt az, aki - a Magyar Zeneművészeti Társaság alapító elnökeként - létrehozta, és majd tíz éven át szervezte is a Mini-Fesztivált.

Dubrovay László, Bujtás József, Madarász Iván, Dragony Tímea, Tihanyi László, Meskó Ilona Lendvay Kamilló művei a magyar zeneszerzés legkülönbözőbb generációit vonultatják fel a pénteki első, kamarazenei összeállításban.

A Mini-Fesztivál zenekari koncertjén, vasárnap pedig azok a szerzők kerülnek reflektorfénybe, akiknek pályája az 1960-as években bontakozott ki. Még annak az évtizednek a termése Maros Rudolf és Durkó Zsolt műve, míg Kocsár Miklós kompozíciója a nyolcvanas, Bozay Attila versenyműve pedig már a kilencvenes években készült.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását