2024. április 20. - Tivadar

Kell az állam a Puskás filmhez

A Puskás Ferencről szóló játékfilm akkora léptékű "projekt", hogy vagy "nagyon nagy" állami támogatással vagy külföldi tőke segítségével valósítható meg - mondta Rudolf Péter, az alkotás egyik forgatókönyvírója kedden az MTI-nek.
2008. január 15. kedd 21:44 - Hírextra
Rudolf Pétert annak kapcsán kérdezte a tervekről a távirati iroda, hogy Neményi Ádám producer korábban azt mondta: a Puskás, a csodacsatár balladája munkacímet viselő, a legendás Aranycsapat kapitányáról szóló filmet valószínűleg Rudolf Péter fogja rendezni.

A színművész a filmről kedden úgy nyilatkozott: "nagyon fontos, az életem meghatározó pillanata lehet és nagyon szeretném csinálni".

"Annyi irányba lehet és kell elindulni, hogy (...) felelőtlenség lenne azt mondani, hogy én vagyok ennek a rendezője" - fűzte hozzá.

Felidézte, hogy Neményi Ádámmal már évekkel ezelőtt beszélt egy, Puskás Ferenc életéről szóló film elkészítéséről. Jelenleg a forgatókönyvírásnál tartanak, ha ezzel elkészülnek, akkor tudják eldönteni, milyen irányba lehet és kell indulni - mondta Rudolf Péter.

Rámutatott arra, a rendező személyét "nagy valószínűséggel befolyásolja", hogyan áll össze a film költségvetése.

Az alkotás csak úgy valósítható meg, "ha születik egy döntés, hogy ez a film annyira fontos a magyarság számára, vagy találnak olyan befektetőket, akik azt gondolják, hogy a Puskás név fontos" - közölte Rudolf Péter.

Neményi Ádám az MTI-nek tavaly decemberben azt mondta: a játékfilmet várhatóan 2008 őszén kezdik el forgatni, a tervek szerint Spanyolországban, Angliában, Németországban és Ausztriában. A forgatókönyv fejlesztésére addig négymillió forintot nyertek pályázaton a Magyar Mozgókép Közalapítványtól, a filmjogokra és az előkészületekre 10 millió forintot már elköltöttek.

A film kétmilliárd forintból készülhetne el, ezzel a Puskás Ferencről szóló mozgókép az egyik legdrágább költségvetésű magyar film lehet - hangsúlyozta a producer, hozzátéve: az lenne az "optimális", ha a teljes alkotást magyar forrásból finanszíroznák. Amennyiben ez nem sikerül, német, angol vagy spanyol koprodukciós partnereket vonnak be.

Neményi Ádám akkori tájékoztatása szerint a Puskás Ferencről készülő játékfilm azt dolgozza fel, hogyan lesz a kispesti gyerekből a világ egyik legjobb futballistája, de a mozgóképben megjelenik a szerelem, a siker és a kaland is. A középpontban elsősorban a magyar futball-legenda sikere áll. A munkát "próbálják a csúcson abbahagyni", Puskás Ferenc további életét röviden foglalják össze.

Puskás Ferenc életéről Almási Tamás dokumentumfilmet forgat. Az alkotást várhatóan tavasszal mutatják be a magyar mozik.

Puskás Ferenc 1927-ben született. A legendás Aranycsapat meghatározó egyénisége és kapitánya volt, 1952-ben pedig Helsinkiben tagja az olimpiai aranyérmes válogatottnak. 1953 novemberében Londonban két gólt lőtt a 6:3-as magyar győzelemmel végződött angol-magyar mérkőzésen. 1954-ben a csapattal ezüstérmet nyert a svájci világbajnokságon.

A futballista 1956-ban Spanyolországban telepedett le, a Real Madrid csapatában 1958 és 1967 között 372 mérkőzésen 324 gólt szerzett; hat spanyol bajnokságot, három BEK-et, valamint egy Interkontinentális Kupát is nyert. Négyszer szerepelt a spanyol válogatottban, 1963-ban a világ-, 1965-ben az Európa-válogatottban is pályára lépett. 1969-től több országban edzőként dolgozott.

Az 1980-as évektől többször hazatért. 1993-ban 4 hónapig a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt. 1997-ben a NOB Olimpiai Érdemrenddel tüntette ki. 1999-ben megkapta A magyar sport tiszteletbeli nagykövete címet, 2001-ben a XX. század legjobb magyar férfi sportolójává választották, és Budapest díszpolgára lett. 2002-ben, 75. születésnapja alkalmából róla nevezték el a Népstadiont. 2004-ben megkapta a Nemzet Sportolója címet.

Puskás Ferenc hosszan tartó, súlyos betegség után 2006. november 17-én hunyt el. A Szent István-bazilikában helyezték örök nyugalomra, 2006. december 9-én.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását