2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gaál Istvánra emlékeznek

A tavaly ősszel elhunyt filmrendező, Gaál István munkássága előtt tisztelegve rendezik meg a 19. trieszti filmfesztivált; a seregszemle versenyprogramjában szerepel három magyar rövidfilm és egy dokumentumfilm mellett Bollók Csaba alkotása és Srdan Golubo
2008. január 15. kedd 14:44 - Hírextra
 A csapda is indul - tájékoztatta a Magyar Filmunió kedden az MTI-t.

A csütörtökön kezdődő egyhetes közép-európai seregszemlén Gaál Istvánra vetítéssorozattal, fotókiállítással és kerekasztal-beszélgetéssel emlékeznek - írta Papp Csaba Zoltán, a Magyar Filmunió munkatársa közleményében, felidézve, hogy a retrospektív programot a filmunió és a trieszti fesztivál Gaál Istvánnal együtt kezdte el szervezni, de a magyar művész már nem érhette meg a filmes ünnepet.

A Kossuth-díjas filmrendezőtől, a Magyar Mozgókép Mesterétől első nagyjátékfilmje, a Sodrásban (1963) és a Mészöly Miklós novellája nyomán forgatott Magasiskola mellett az érdeklődők további 17 alkotást nézhetnek meg, köztük a Gyökerek (1999) című munkát is.
Gaál István munkássága mellett egy-egy barát és pályatárs filmjét is bemutatják Triesztben, köztük Sára Sándor Cigányok és Ragályi Elemér Nincs kegyelem című rendezését. A retrospektív sorozathoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetés résztvevői között lesz Paolo Vecchi filmtörténész, Pintér Judit szerkesztő, Várbíró Judit zenetörténész és Vincze Teréz esztéta, a Metropolis főszerkesztője.

A súlyos betegség után tavaly szeptemberben elhunyt Balázs Béla-díjas filmrendező fotóit bemutató tárlaton több mint 60 felvétel lesz látható.

A Magyar Filmunió összegzése szerint a trieszti filmfesztivál játékfilmes versenyében vetítik Srdan Golubovic szerb-magyar-német koprodukcióban készült rendezését, A csapdát, valamint Bollók Csaba Iszka utazása című munkáját, amely a 38. Magyar Filmszemlén a legjobb szerzői filmnek járó díjat nyerte el.

A rövidfilmek mezőnyében három magyar alkotás versenyez: Declan Hannigan Csapás, Szirmai Márton Szalontüdő és Nemes Jeles László Türelem című munkája.
A dokumentumfilmes versenyben, melynek témája ezúttal az "emlékezet", Edvy Boglárka és Silló Sándor Naplófilm, 12 voltam 56-ban című, animációs technikákat és dokumentarista eszközöket újszerűen ötvöző alkotása is indul.

A trieszti filmfesztiválon Bollók Csaba, Ragályi Elemér, Declan Hannigan és Szirmai Márton személyesen mutatják be rendezéseiket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását