2024. április 30. - Katalin, Kitti

Fidesz: elszabadult az infláció

A Fidesz szerint a kormány gazdaságpolitikája miatt emelkedett 8 százalékra tavaly az infláció; a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden megjelent adataira Mádi László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője reagált.
2008. január 15. kedd 12:07 - Hírextra

A politikus közleménye szerint az elszabadult infláció oka az élelmiszer-, valamint az energiaárak jelentős drágulása mellett a kormány drasztikus adóemelése és alkalmatlan gazdaságpolitikája, amelyet a gazdaság szereplői kockázati felárral ellensúlyoznak.

Mádi László hangsúlyozta: a 8 százalékos infláció majdnem a duplája az uniós átlagnak, ugyanakkor a kormány nem tett határozott lépéseket a pénzromlás csökkentése érdekében, pedig - tette hozzá - tisztában volt azzal, hogy az infláció a legnehezebb körülmények között élőket, a nagycsaládosokat és a nyugdíjasokat sújtja a legnagyobb mértékben. Mint írta, a Pénzügyminisztérium rendre százmilliárd forintnyi nagyságrendben téved előrejelzéseiben, a törvénybe iktatott éves költségvetési tervekben.

A KSH kedden közzétett adatai szerint a fogyasztói árak 2007-ben átlagosan 8 százalékkal emelkedtek, decemberben 7,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2006 decemberében és 0,4 százalékkal nőttek 2007 novemberéhez képest.

Az elemzők 2007. évre 8 százalék körüli drágulást vártak, decemberre pedig 7,2 százalékot.

A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított éves átlagos áremelkedés 2007-ben 10,7 százalék, decemberben a 12 havi index 9,4 százalék, a havi árnövekedés 0,4 százalék volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását