2024. március 29. - Auguszta

A szappanoperák javíthatnák a közegészségügyet

Az elképzelhetetlenül népszerű, folytatásos televizió-regények gyakran ábrázolnak (és ezáltal sugallnak) olyan viselkedést, ami egészségtelen életvitelvitelre utal, pedig ezek a műsorok jelentősen javíthatnák a közegészségügyet - hangsúlyozza egy most köz
2008. január 15. kedd 21:20 - Hírextra

A Newcastle upon Tyne Egyetem kutatóinak tanulmánya a legnépszerűbb angol tv-sorozatok gondos elemzésén alapul. Dolgozatuk a Journal of Epidemiology and Community Health közegészségügyi folyóiratban jelent meg.

J. Adams és munkatársai négy, évek óta folyamatosan játszott, minden héten többször is megjelenő tv-regény velemennyi epizódját megnézték, ami 2005. áprilisa és májusa között a képernyőre került. A tudományos érdeklődésük által önmagukra mért feladat nyolcvan, egyenként félórányi-órányi tv-folytatás megtekintése volt, s az ott látott eseményeket összemérték az egészséges életmódra vonatkozó angol tanácsadás tizenegy szempontjával.

Az első televiziós szappanopera, amelynek adásait nagy figyelemmel követték, a Coronation Street volt. Ez a legsikeresebb és leghosszabb ideje műsoron lévő program 1960-ban indult és egy Manchester városában lévő, képzeletbeli utca lakóinak mindennapi életét ábrázolja.

A következő tv-regény az EastEnders című produkció volt, amely 1985-ben jelent meg először a képernyőn. Ez egy londoni tér és környéke lakóit mutatja be. A népszerűségben harmadik történet, az Emmerdale eredetileg "Emmerdale Farm" címmel jelent meg a tv-műsorban. Ez a szappanopera egy Yorkshire területén lévő farm lakóinak életét mutatja be és természetesen itt is megtalálható az angol társadalmi élet fontos helye, az alkohol fogyasztását az élet megvitatásával egybekötő kocsma, ebben a regényben a "Woolpack Pub".

A negyedik vizsgált program, a Hollyoaks a legfiatalabb sorozat, első darabja 1995-ben készült és egyébként is a fiatalokkal foglalkozik: szereplői általában tizenéves-huszonéves emberek és a műsor az ő életüket, örömeiket és gondjaikat ábrázolja.

Adams és munkatársai a megtekintett anyagban 953 olyan esetet figyeltek meg, amely egészségügyi szempontból érdekes és fontos volt. A leggyakrabban az alkoholfogyasztásról volt szó (619 eset), ez a tv-programok minden órájában átlag 19.3 alkalommal fordult elő. Egészségtelen étkezési esemény óránként 6.1-szer jelent meg, valami egészséges étel elfogyasztását műsoróránként 2.9 alkalommal figyelhették meg és azt is följegyezték, hogy a műsorokban testmozgás óránként csak legfeljebb egyszer szerepelt.

A kutatókat meglepte, hogy a sorozatok közül a falusi környezetben játszódó Emmerdale bizonyult az alkoholfogyasztást leggyakrabban mutató műsornak, legritkábban pedig a londoni környék életével foglalkozó EastEnders-ben ittak. Igen fontosnak érezték viszont, hogy egyik sorozat szereplőivel sem fordult elő, hogy alkoholfogyasztás után autóba ültek volna, nem volt senki, aki terhességének ideje alatt szeszt ivott vagy cigarettára gyujtott és gyerekek jelenlétében soha, senki nem dohányzott.

Az utóbbiak azt jelzik, hogy a tv-szappanoperák alkotói a szigetországban figyeltek a legfontosabb egészségügyi szempontokra. A kutatók szerint az ilyen sorozatok rendkívüli népszerűsége fölveti azt a gondolatot, hogy a közegészségügyi szakemberek igen eredményesen együttműködhetnének a tv-sorozatok íróival, rendezőivel és szereplőivel a kedvezőbb, egészséges életvitel elterjesztésében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását