2024. május 4. - Mónika, Flórián

Sólyom a leghitelesebb

A Blikk megrendelésére készített felmérést a TNS Hungary a politikusok, médiaszemélyiségek, üzletemberek, művészek és sportolók hitelességéről - a felmérés eredményeit a Blikk hétfőn kezdődő sorozata hat napon át ismerteti, a hétfői Népszabadság pedig öss
2008. január 14. hétfő 08:50 - Hírextra

A hitelesség vizsgálatát egy egyszerű kérdés kapcsán végezték el a kutatók, akik azt tudakolták: kinek adnának pénzt magyarok az ismert közéleti szereplők, hírességek közül, ha az kölcsönkérne tőlük? A Blikk sorozatának első részéből kiderül: a magyarok senki mást nem tartanak olyan hiteltelennek, mint politikusokat. Körülbelül annyira tartják megbízhatónak például a kormányfőt, mint Gáspár Győzikét - olvasható a Blikkben.

A lapban közölt, a politikusok hitelességét vizsgáló rangsort Sólyom László vezeti, akiben a válaszadók 23 százaléka bízik meg. Őt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke (19 százalék), Dávid Ibolya, az MDF elnöke (19 százalék), Erdő Péter bíboros, a katolikus püspöki konferencia elnöke (18 százalék) és Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke (14 százalék) követi a listán. Az MSZP-sek közül Szili Katalinra bíznák rá legtöbben a pénzüket - százból 13-an. A rangsor utolsó három helyét kormánypárti politikusok foglalják el. A tizedik Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője (10 százalék), a tizenegyedik Gyurcsány Ferenc kormányfő (10 százalék) és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere (8 százalék).

A Blikk sorozatának hétfői része csak a politikusok hitelességével foglalkozik, de a hétfői Népszabadság a felmérés többi részét is összefoglalja.

Mint írják, a TNS Hungary kutatásai szerint az üzletemberek megítélése is kifejezetten negatív: míg a bűvös kocka feltalálójának, Rubik Ernőnek százból harmincan adnának kölcsön, Zwack Péter csak 22 százaléknyi kedvező szavazatot kapott. Demján Sándornak a megkérdezettek mindössze 11 százaléka, az OTP elnök-vezérigazgatójának, Csányi Sándornak 10 százaléka kölcsönözne, miközben Stadler József 11 százalékos eredményt ért el.

A legmegbízhatóbbnak ítélt magyar híresség Vágó István. Bár neki is a megkérdezettek kevesebb, mint fele adna kölcsön, 46 százaléknyi szavazatával mégis listavezető. Őt Erős Antónia és Vitray Tamás követi, 44-44 százalékkal, majd Jakupcsek Gabriella és Szulák Andrea (41-41 százalék). A tévéből ismert emberek listájának végén Győzike áll 10 százaléknyi szavazattal - olvasható a Népszabadságban.

A színészek, zenészek valamivel rosszabbul állnak, de így is a legmegbízhatóbb hírességek közé tartoznak: Törőcsik Marinak és Bodrogi Gyulának a válaszadók 34 százaléka hitelezne, Rúzsa Magdinak 33, Németh Kristófnak, a Barátok között sztárjának 32. Ugyanennyi szavazatot kapott Gálvölgyi János, és a legmegbízhatóbb zenésznek tartott Presser Gábor is. Garas Dezső, Bujtor István és Hernádi Judit bizalmi rátája egyaránt 31 százalékos.

A sportolókat többre tartja az "átlag magyar": Kovács Koko István például 42 százaléknyi, Erdei Zsolt 41 százaléknyi, Talmácsi Gábor 39 százaléknyi kedvező szavazatot kapott - írta a Népszabadság.
A kutatás alapjául szolgáló adatfelvétel 2007. 44-46. hete között zajlott. A TNS Hungary munkatársai minden héten 500 főt kérdeztek meg, a válaszadókat otthonaikban keresték fel. A megkérdezettek életkor, nem, iskolai végzettség, településtípus és társadalmi státusz alapján reprezentatívak a mai magyar 15 év feletti lakosságra nézve.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását