2024. május 7. - Gizella

Olvassunk a teáról

Kultúr-, politika-, gasztronómiai történet, irodalmi, filozófiai és képzőművészeti ízesítéssel, valamint némi egészségügyi és misztikus kitekintéssel - mindezt kínálja Kiss Mariann kétkötetes Teakalauz című könyve.
2008. január 14. hétfő 08:48 - Hírextra

A két kis alakú, dobozban egyesített, színes kötet - A tea kultúrtörténete, és A teáról praktikusan -, számos fotóval, rajzzal, festménnyel, térképpel illusztrálva vezeti be az olvasót a teatermelés, fogyasztás és kereskedelem több ezer éves történetébe, megjelölve azokat a pontokat, amelyeknél az emberiség egyes sorsfordulóihoz kötődött.

Számos ma is élő szokás eredetét tudjuk meg, például azt, hogy a "borravaló" kezdetben az angliai teaházakban rendszeresített kis dobozba dobott fémpénz volt, amellyel a pincért ösztönözték gyorsabb kiszolgálásra. A szerző felidézi az amerikai függetlenségi mozgalom kiindulását jelző 1773-as "bostoni teadélutánt", de azt sem mulasztja el kifejteni, hogy a teázás segítette az ipari forradalom kiteljesedését, mivel a teához szükséges forralt víz használata megakadályozta a korábbi nagy járványokat és virágzásnak indulhattak az igazi nagyvárosok. Bevezetést ad a japán, az orosz, az angol, az arab teázási szertartásokba is.

Közben feltöltheti magát az olvasó irodalmi idézetekkel kínai bölcsektől kezdve Marcel Proustig, aki Az eltűnt idő nyomában kiindulópontjának a teába mártott mandulás sütemény illatát és ízét választotta emlékfolyamának elindítására.

A mindennapi teázónak persze fontosabb, hogy a könyv nyomán a Magyarországon is egyre szélesebb teakínálatból az eddiginél tudatosabban válogathatnak, vagy pedig megismerhetik kedvenceik múltját, termesztésének, szüretelésének apró titkait. A konyha javíthatatlan kísérletezői meglepő recepteket próbálhatnak ki szeretteiken. Végül nem csalódnak azok sem, akik a teák élettani hatásai iránt érdeklődnek, sem pedig azok, akik a jövendőre kíváncsiak: azokat a könyv megtanítja csészealjba kiöntött tealevélből jósolni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását