2024. május 17. - Paszkál

A Fidesz szerint nem dolgozik a városvezetés

Nem dolgozik a szombathelyi városvezetés, nem keres megoldásokat, a túlélésre rendezkedett be - hangoztatta szerdán Marton Zsolt, a szombathelyi önkormányzat Fidesz-KDNP-frakciójának vezetője.
2009. május 20. szerda 19:43 - HírExtra
A szocialista-szabad demokrata városvezetés nem kezeli a helytelen működtetésből eredő, évek óta torlódó problémákat, kizárólag az újabb hitelfelvételben gondolkodik - mondta sajtótájékoztatóján a frakcióvezető, városi tanácsnok.

Hozzátette: a közgyűlésben többséggel rendelkező polgári oldal szerint a működési hiány növekedését a kiadások csökkentésével kellene megállítani, de - mint mondta - a város vezetése nem tesz ezért semmit.

Túlzásnak tartják például, hogy a polgármester mellett három alpolgármester dolgozzon - jegyezte meg.

Elmondta azt is, hiába kezdeményezte a közgyűlési többség: kérje a város vezetése a kormány hozzájárulását ahhoz, hogy az önkormányzat a válság miatt működési hiányának csökkentésére fordíthassa azt az 1,7 milliárd forintot, amit a színházépítés előkészítésére kapott Szombathely, Ipkovich György (MSZP) polgármester nem tett ezért érdemi lépéseket.

Molnár Miklós, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke arról szólt, míg a város hitelállománya 2002-ben még csupán 1,5 milliárd forint volt, addig 2008-ban ez a hitelállomány már 8,5 milliárd forintra duzzadt, 2009-ben pedig valószínűleg eléri a 12,5 milliárd forintot.

A működési hiány 1,2 milliárd forint, ami ebben az évben ugyan még nem okoz fizetésképtelenséget, de ha a folyamatot nem állítják meg, 2010-re végletesen eladósíthatja az önkormányzatot, lehetetlenné téve további működését.

Marton Zsolt a sajtótájékoztatón aggályosnak nevezte, hogy a város vezetése egy még lezáratlan közbeszerzési eljárás idején külön tárgyalásokat folytat a működési hiány esetleges banki finanszírozásáról több pénzintézettel is. Ehhez szerinte a közbeszerzési bírálóbizottság felhatalmazására lenne szükség, de ilyen döntés nem született.

A két képviselő eredetileg a városházán tartotta volna a sajtótájékoztatóját, de azon megjelent a szocialista és szabad demokrata alpolgármester is, ezért az ellenzéki képviselők távoztak a tanácsteremből és később egy kávéházban tartották meg a sajtótájékoztatót.

Németh Kálmán szabad demokrata, és Czeglédy Csaba szocialista alpolgármester a rögtönzött tájékoztatón egybehangzóan azt hangsúlyozta, hogy a város nincs semmiféle csődhelyzetben, fizetőképességét rövid távon akkor is meg tudná őrizni, ha esetleg nem kapna hitelt a működési hiány és az adósságszolgálat finanszírozásához. A hitelfelvételre szerintük azért van szükség, hogy a város 2012-ben, sőt hosszabb távon is megőrizhesse működőképességét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását