2024. április 27. - Zita

Félmilliót gyűjtöttek

Több mint félmillió forintot gyűjtöttek össze debreceni iskolások a Magyar Hospice Alapítvány javára. Az összegyűjtött adományt Bölcskei Gusztáv, a Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Porkoláb Gyöngyi, a program debreceni vezetője hétfőn adta
2008. január 14. hétfő 17:05 - Hírextra
Az alapítvány óbudai központjában vette át Muszbek Katalin az adományt, amelyet öt debreceni iskola diákjai gyűjtöttek össze az alapítvány Méltóság mezeje című programja számára. A résztvevő általános iskolák ezzel járulnak hozzá a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők megsegítéséhez.

A program alapvető üzenete, hogy már gyermekkorban el kell kezdeni egy olyan tudatos nevelést, amely az elmúláshoz, a betegséghez, a halálhoz való viszonyt természetessé teszi, fejleszti a szenvedő emberrel való együttérzést, a gondoskodás iránti nyitottságot a magyar társadalomban - olvasható az alapítvány közleményében.

Az alapítvány igazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy elsősorban oktató-felvilágosító munkára fordítják a pénzt. Fontos, hogy az általánosiskolás-korú gyerekek már kiskorukban megértsék, mennyire fontos a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőkkel szembeni szolidaritás.

A hospice mozgalom a súlyos betegségben szenvedők életének utolsó hónapjait, napjait teszi fájdalommentessé, miközben elősegíti, hogy életük hátralévő részét nyugodt, emberi környezetben töltsék és ehhez megfelelő szakmai és lelki támaszban részesüljenek.

A mozgalom fontosságára hívta fel a figyelmet az az októberi virághagyma-ültetési akció is, amelynek látványos eredménye tavasszal látható majd: nárciszok ezrei virágoznak hamarosan a debreceni Fő téren és a Margitszigeten, a hospice szót megformázva, a valóságban is megalkotva a színekben pompázó Méltóság mezejét.

A nárcisz a rákbetegek és a haldoklókat gondozó szervezetek gyakori szimbóluma, az életnek,a reménynek, a szeretetnek, a ragaszkodásnak a kifejezője.

Tavasszal, vagyis a virágzással egyidőben a résztvevő általános iskolákkal közösen a gyerekek és felnőttek számára előadásokat, rendezvényeket szerveznek, amelynek során megfogható, érthető párhuzamot kívánnak vonni egy növény fejlődése és az emberi élet méltósága, folyamata között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását