2024. május 9. - Gergely

Exkluzív interjú Pierre Guimond-nal, Kanada nagykövetével

Beszélgetés Kanada magyarországi nagykövetével reformokról, a multikulturalizmusról, Kanada és Magyarország kapcsolatáról. Arról, hogy mi várható vízum kérdésében, hogy látja egy külső szemlélő a magyar politikai életet, és mit változtat az, hogy beléptün
2008. január 14. hétfő 11:58 - Pálfi Rita

Szóba kerültek már a - főleg az 56-os forradalom után - Kanadába vándorló magyarok és a kanadai magyar közösség. Mennyiben befolyásolják a magyar-kanadai kulturális és gazdasági kapcsolatokat?

Nemrég találkoztam egy kanadai üzletembercsoporttal, akik közül többen 56-ban vándoroltak ki, illetve 56-os menekültek leszármazottai. Vannak olyanok, akik a rendszerváltás után jöttek látogatóba és annyira megtetszett nekik Magyarország, hogy itt is maradtak. Étteremtulajdonosok lettek, vagy nagy nemzetközi vállalatoknál helyezkedtek el, ügyvédek, stb.

Még látványosabb példa Peter Munk, aki a világ legnagyobb aranytermelő vállalatának, a Barrick Goldnak az alapítója és elnöke. 1990 körül tért vissza Magyarországra, ahol elkezdte építeni üzleti kapcsolatait: a Demján Sándor nevével fémjelzett Trigránit alapításában is részt vett. De említhetném a Linamar Corporationt (egy kanadai autóalkatrész gyártó cég), amelynek alapítója, Frank Hasenfratz szintén Magyarországról érkezett Kanadába. A rendszerváltás után visszalátogatott, és szülővárosában alapított is egy – az egész európai piacra dolgozó – autóalkatrész gyárat, és leányvállalatot.

De van olyan kanadai vállalat is, aminek nincs személyes kötödése Magyarországhoz, csak meglátták a gazdasági lehetőséget, nemcsak a kelet-európai, hanem az egész európai uniós piacot. Dunakeszin van 2000 alkalmazottal rendelkező gyára a MÁV-val partnerségben a Bombardiernek (például vasúti kocsikat gyártanak).

Ami a kulturális oldalt illeti természetesen sok magyar származású művész van Kanadában, akik szívesen jönnek Magyarországra, egy kicsit azért is hogy megmutassák a családnak hogy mi történik Kanadában. De egyre több kulturális szervezet is erősíti az együttműködést.


Ön nemcsak Magyarországon nagykövet, hanem Szlovéniában is. Összehasonlítva a két országot milyen különbségeket tudna mondani?

Szlovéniában lényegesen kevesebb időt töltöttem eddig, csak párszor jártam ott. Ami számunkra a legfontosabb most, az a január elsején kezdődő szlovén soros elnökség az Európai Unióban. Ez foglalkoztat minket, hiszen az Uniós kapcsolatok nagyon fontosak. Visszatérve Magyarországra, ez is egy nagyon fontos különbség a Kanadával való kapcsolatban, hogy tagja lett az Uniónak, és ezáltal a kereskedelmi politikába is beleszólása van. Kanadának üzleti partnere az Unió ezért teljesen új dimenziót nyitott a kapcsolatunkban a tagság, hogy Magyarország is részt vesz a döntéshozásban.

Például fontos kérdés számunkra a halászat kérdése. Magyarországnak, bár nincs óceánja, de szavazhat az EU halászatot érintő kérdéseiben. Egyes halászattal kapcsolatos kérdésekben tehát reménykedünk abban, hogy partnerre találunk Magyarország személyében, hogy egy véleményen lesz velünk.

Gondolom kóstolta már a magyar konyha specialitásait.

Igen, és nagyon szeretem, egyedülállónak találom. Éltem már Csehszlovákiában (még a különválás előtt), Ausztriában és Németországban is, ehhez képest teljesen más, annak ellenére, hogy látszódnak bizonyos hatások, például a bécsi szelet. A kedvencem a halászlé, a szegedi. Abban a szerencsében van részem, hogy a rezidenciának van egy nagyon jó magyar séfje, és ő szereti rendszeresen felfedeztetni velünk a magyar különlegességeket. Nem emlékszem mindennek a nevére, de szinte mindent ettem már, ami elképzelhető. A káposzta, a pörkölt és a gulyás minden megjelenési formájában nagyon finom.

És a desszertek?

Annyira nem szeretem a desszerteket, de azok is nagyon jók. Erről jut eszembe: a pogácsát is nagyon szeretem.

Magyar irodalmat és filmeket mennyire ismeri?

Bevallom, hogy nem vagyok nagy szakértő, sem az irodalom sem a filmek tekintetében.
Ismerek olyan produkciókat, amik kanadai együttműködéssel születtek. Például a (szintén magyar származású) Robert Lantos kanadai producer nevéhez fűződik Szabó István A napfény íze című filmje. Elkezdtem Kertész Imrét olvasni, nagyon lenyűgöző. De tervbe vettem más híres és népszerű írókat is.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását