2024. május 8. - Mihály

Exkluzív interjú Pierre Guimond-nal, Kanada nagykövetével

Beszélgetés Kanada magyarországi nagykövetével reformokról, a multikulturalizmusról, Kanada és Magyarország kapcsolatáról. Arról, hogy mi várható vízum kérdésében, hogy látja egy külső szemlélő a magyar politikai életet, és mit változtat az, hogy beléptün
2008. január 14. hétfő 11:58 - Pálfi Rita

Kanadában mi a helyzet?

Furcsa módon a vita más természetű, az alkalmazkodásról szól, az engedményekről, amit a többségnek kell tenni, aki egyre inkább a kisebbségnek számít Kanadában. Kompromisszumokat kell tenni, a kisebbségek alapvető szükségleteinek érdekében. Érdekes viták születhetnek ebből. Például az egyes nem vallásos, vagy nem katolikus emberek számára nem elfogadható, hogy a parlamentben katolikus szimbólum van. A parlamentben, ami nyitva áll mindenféle vallású ember számára. Másik jellegzetes példa egy pár évvel ezelőtti eset, ami egy szikh származású emberrel történt. Náluk kötelező a turbán viselete. Igen, de mit történik akkor, ha a rendőrségnél akar dolgozni? Ott ugyanis a sisak a kötelező. A megoldás egy olyan új design lett, ami sisak és turbán egyszerre. Ugyanilyen probléma a csadort hordó nőknél is jelentkezett. Ugyanis a választásokkor felmerült a kérdés, hogy ha valaki csadorban kíván szavazni, akkor hogy igazolja személyazonosságát. A választási bizottság megengedte volna, viszont a politikai pártok tiltakoztak ellene. Van törvénytervezet és viták az ügyben.

Sok magyart foglalkoztat a kanadai vízum kérdése.

Tudatában vagyunk annak, hogy magyar kormánynak ez problémát okoz, noha az elutasított vízumok aránya nagyon alacsony, kevesebb mint 5 százalék és ez folyamatosan csökken. A vízum nem azért szükséges, hogy megakadályozzuk az emberek szabad áramlását, hanem, hogy biztosítsuk, hogy a Kanadába látogatók betartják az ország törvényeit kint tartózkodásuk során. Nem dolgoznak, elég pénzzel utaznak ki, és hazajönnek a megjelölt időben. Nagyon gyors a vízumszolgáltatásunk, egyszerű esetben mindössze egy napot vesz igénybe.

A magyar kormány ugyanúgy ahogy az USA-val, Kanadával is tárgyal a vízummentességről, főleg a schengeni zónához való csatlakozás után.

Ez nem is tárgyalás kérdése, ugyanis nem kétoldalú, hanem a kanadai félen múlik. Nagyon sok országgal szemben van vízumkötelezettség, és körülbelül 45-50 ország élvez vízummentességet, ezek között vannak EU-s országok is (új tagországok is, például Csehország). Tisztában vagyunk azzal, hogy a vízumkötelezettség problémát okoz az új tagországoknak, és dolgozunk is a megoldáson.

Ez nem is annyira tárgyalás, mint inkább párbeszéd. Tavaly novemberben járt Magyarországon egy szakértői delegáció, amely technika jellegű kérdéseket vizsgált meg, mint például az utazási dokumentumok kiállítási módja, Magyarország bevándorlási politikája, vagy határellenőrzési tevékenysége. Áttekintettek jónéhány kritériumot és ezek eredménye alapján születhet majd döntés. Természetesen az USA-val is egyeztetünk, hiszen egy kontinensen és a világ leghosszabb határvonalán osztozunk. A kritériumok igen szigorúak a „kockázat” miatt, hogy arra nem érdemes emberek érkeznének az országunkba.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását