2024. május 3. - Tímea, Irma

29 diszkrimináció tavaly

Tavaly az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz 756 diszkriminációs ügy, panasz érkezett, s a hivatal 29 elmarasztaló határozatot hozott - közölte a hatóság az MTI-vel hétfőn. Az ügyek, panaszok 186 esetben zárultak érdemi döntéssel, 96 esetben áttétellel, tájékoza
2008. január 14. hétfő 17:53 - Hírextra
A hatóság 29 elmarasztaló határozatot hozott. A foglalkoztatás területén történt a legtöbb hátrányos megkülönböztetés, amely azt jelenti, hogy a diszkrimináció áldozata a sérelmet etnikai hovatartozása, életkora, anyasága, valamint egyéb helyzete miatt szenvedte el. - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A hatóság jogsértést állapított meg például annál az esetnél, ahol romák jelentkeztek csomagolási munkára a fővárosban. A jelentkezők közvetett úton tudták meg, hogy mindazok munkájára, akik a roma kisebbséghez tartoznak, a munkaerő-kölcsönző nem tart igényt. A hivatal megtiltotta a jogsértő magatartást és összesen hárommillió forintos bírságot szabott ki.

Szintén jogsértést állapított meg a hivatal az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt az egyik minisztériummal szemben. A panaszos azért nyújtott be kérelmet, mert álláspontja szerint a minisztérium anyaságával összefüggésben hátrányos megkülönböztetésben részesítette azzal, hogy vezetői megbízatását gyermekgondozás miatti távolléte idején visszavonta. A hatóság az egyenlő bánásmód követelményébe ütköző magatartás jövőbeni folytatását megtiltotta, elrendelte a jogsértést megállapító jogerős és végrehajtható határozatának 90 napra történő nyilvánosságra hozatalát, valamint másfél millió forint bírságot szabott ki.

Az eljárás alá vont szervek közül: 18 gazdasági társaság, 3 állami szerv, 6 önkormányzat, illetve önkormányzati intézmény volt.

A 29 elmarasztaló döntés között 14 esetben szabott ki a hatóság pénzbírságot is, melynek legmagasabb összege 4,5 millió forint volt, 15 esetben alkalmazták a nyilvánosságra hozatalt is szankcióként.

Kiemelkedő számot (348) mutat a tájékoztatással lezárt ügyek.

Ezekben az esetekben elégséges volt a kellő tájékoztatás és konkrét segítségnyújtás (például kapcsolatfelvétel más állami, vagy civil szervezettel) ahhoz, hogy a panaszos valamilyen orvoslást nyerjen problémájának megoldásához.

A hatóság 2005-ös fennállása óta összesen 542 érdemi határozatot hozott. Ebből ez idáig 60 határozat ellen éltek keresettel a bírósághoz. Folyamatban lévő bírósági ügyek száma 13.
A befejezett 47 ügyben 2 esetben adott helyt jogerősen a bíróság a határozatot megtámadó fél kérelmének, 5 esetben pedig a határozatot hatályon kívül helyezte és a hatóságot új eljárás lefolytatására kötelezte.

Negyven ügyben osztotta a bíróság az EBH álláspontját és a kereseteket elutasította. Ez majdnem 99 százalékos eredményességet mutat. A hatóság szerint ez azért is jelentős, mert a hátrányos megkülönböztetés tilalmának fogalma és ennek eljárási szabályai, újszerűek a magyarországi ítélkezési gyakorlatban is.

Radikális visszaesés volt az egyezségek területén. Míg 2006-ban 13 olyan egyezség született, amelyet a hatóság jóváhagyott, 2007-ben már csak 3.

Az elmarasztalást tartalmazó ügyek kérelmezői közül 12 volt a férfi és 17 a női kérelmezők száma.
Az elmarasztaló határozatok közül 11 esetben budapesti székhelyűek voltak az eljárás alá vontak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását