2024. május 3. - Tímea, Irma

Segítenekaz őssejtek? Sejtelmük sincs

Kétségbeesett amerikaiak a gyógyulás reményében jelzálogkölcsönnel terhelik meg otthonaikat, hogy kifizessék a kínai őssejtterápia tetemes, dollárok tízezreit felemésztő költségeit. Az őssejtek alkalmazása nem új a gyógyászatban. Több évtizede a csontvelő
2008. január 11. péntek 08:21 - Hírextra
A kutatók annak a lehetőségét is vizsgálják, hogy a magzati agyszövetből, vagy a szem ideghártyájából, a retinából nyert sejtek alkalmasak-e a sérülések következtében keletkezett szövethiány pótlására. Azt is kutatják, hogy lehet-e a szervezet saját őssejtjeit "ösztönözni" a szövethiány pótlására.

Ezeket a kutatások Nyugaton még mindig csak a laboratóriumi állatkísérletek stádiumában tartanak, s csupán nagyon korlátozott teszteket végeztek emberi vizsgálatok során.
Mint AP összeállítása rámutat, nem világos, hogy alkalmazzák-e a kínai orvosok a sokkal vitatottabb magzati őssejteket, amelyeket néhány napos embriókból nyernek, s elméletileg bármilyen sejttípussá átalakíthatók. E módszer hatékonyságának a vizsgálata még igen korai stádiumban van.

A páciensek ezekről a nem bizonyított eljárásokról más betegektől, vagy az internetről szereznek tudomást.

Egy kéthónapos kínai kúra 30-35 ezer dollárba, azaz 5-6 millió forintba kerül. A páciensek némelyike beszámol apróbb eredményekről, hiányzik azonban a kezelések orvosi dokumentációja, s a nyugati orvosok arra is felhívják a figyelmet, hogy a betegek kísérleti nyúlként szolgálnak egy olyan országban, ahol hiányzik a kezelési gyógymódok klinikai tesztelésének pontos és szigorú szabályozása.

John Steeves, a University of British Columbia professzorával vezetésével egy nemzetközi kutatócsoport korlátozott vizsgálatot végzett. Ennek során 7 gerincvelő-sérüléses betegnél, akik valamilyen kínai kórházban őssejt-terápián estek át, mérték fel a kezelés eredményességét.
Beszámolójuk szerint nem volt megfigyelhető klinikailag számottevő eredmény annak ellenére, hogy a betegek többsége meggyőződésesen azt hitte, hogy javult az állapota. Öt betegnél viszont a kezelés mellékhatásaként agyhártyagyulladás alakult ki.

A nyugati szakértők több elméletet dolgoztak ki, hogy miért hisznek sokan állapotuk javulásában, noha a bizonyítékok igen soványak. Mint rámutatnak: a rejtélyes őssejt-injekciókkal egyidejűleg a betegek intenzív fizikoterápiás kezelést is kapnak, s nem hanyagolható el az úgynevezett placebóeffektus sem.

John Steeves professzor feltételezése szerint némely beteget befolyásolhat az a hatalmas összeg is, amelyet a kezelésért kifizettek, valamint a támogatás, amelyet azoktól kaptak, akik segítettek összeszedni a szükséges pénzt.

"Mondani sem kell, hogy hazatértük után a betegeknek be kell számolniuk barátaiknak, szomszédaiknak az eredményekről, és senki sem akarja hallani, hogy a kúra hatástalan volt" - mutatott rá a tudós, aki más szakértőkkel együtt kiadott egy füzetecskét, amely útmutatásul szolgál a kínai őssejt-terápiát fontolgató betegek részére.

A nyugati orvosok próbálják lebeszélni a betegeket ezekről a kezelésekről, megjegyezve, hogy lehetetlen megjósolni e terápiák biztonságosságát és hatékonyságát, vagy akár ismerni azoknak az injekcióknak az összetételét, amelyeket az agyba, vagy a gerincvelőbe fecskendeznek be.

Sean Hu, a kínai Beike Biotechnológiai Központ alapítója, aki 1999-ben tért haza külföldről biokémiai doktorátussal, elmondta, hogy a cége eddig ezernél több pácienst kezelt, köztük 300 külföldit, akik 40 országból érkeztek a gyógyulás reményében. A betegek kis hányadánál alakult ki csupán a kezelés mellékhatásaként enyhe fejfájás.

Sean Hu állítása szerint a legdrámaibb javulást a balesetet szenvedőknél érték el. Az úgynevezett degeneratív betegségekben szenvedőknél megfigyelhető volt javulás, ám néhány hónapon belül "visszacsúsznak" eredeti állapotukba.

"A betegek nem állíthatják túl magasra a mércét. A kutatások jelenlegi fázisában nem várhatják, hogy újból képesek lesznek járni" - mutatott rá Sean Hu.

Ázsia legnagyobb neurológiai klinikája és egy amerikai orvoscsoport által létrehozott közös vállalkozás üzemelteti Pekingben azt a kórházat, ahol az őssejt-injekciókat olyan készítményekkel kombinálják, amelyek a betegek szervezetének őssejt-termelését ösztönzik. A fizikai rehabilitáció, valamint a hagyományos kínai orvoslási módszerek alkalmazása szintén részét képezik a kúrának.

Sherwood Jang, a kórház menedzsmentjének a feje szerint a betegek 90 százalékánál tapasztalható javulás. A többieknél a sérülések, elváltozások már oly régiek, hogy nem reagálnak a kezelésre.

"Nem ígérünk semmit, hiszen nehéz előre megjósolni, hogy a beteg hogyan reagál a kezelésre" - hangsúlyozta Jang.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását