2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Médiaháború Szerbiában

Szerbiában heves médiaháború zajlik, amelynek fő témája ugyan a pénz, de tétjei között szerepel annak eldöntése is, hogy mekkora legyen, s milyen formában valósuljon meg az állam szerepe a médiában, nevezetesen a hírügynökségeknél.
2008. január 10. csütörtök 14:00 - Hírextra

A harcot a legrégibb - idén 65 éves - és sokáig egyedüli hírügynökség, az állami tulajdonban lévő Tanjug vezérigazgatója, Luka Miceta robbantotta ki a múlt hét végén. Nyílt levélben durván, többször a rágalmazás és a becsületsértés határát is súrolva nekitámadt Dragan Janicnak, az állam sajtópolitikájáért felelős kulturális miniszter médiaügyekben illetékes munkatársának.

Azt vetette szemére, hogy szándékosan tönkre akarja tenni a szerinte legjobb szerb hírügynökséget, a Tanjugot, s ezért készíttetett olyan költségvetést számára, amely havi 11 millió dinárról szól, holott legalább havi 16,5 millióra lenne szüksége. Tette mindezt azért - állította Miceta - mert résztulajdonosa a Tanjug konkurensének, a magántulajdonban lévő Beta hírügynökségnek, és igyekszik azt kedvezőbb helyzetbe hozni.

A megtámadott Janicnak nem volt nehéz dolga: tényszerűen bizonyította, hogy már nincsen érdekeltsége a Betánál, azt pedig, hogy korábban volt, a kormány tisztviselői összeférhetetlenséget vizsgáló szerve is tudja, s nem talál benne kivetnivalót. Ami a Tanjug költségvetését illeti, az valóban 11 millió, 33 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Csakhogy az állami hírügynökség kap ezen felül havi 3 millió dinárt arra, hogy végkielégítést nyújtson 70 leépítendő alkalmazottjának, akiknek a távozása jelentős költségmegtakarítást eredményez.

Egyébként pedig tessék elkezdeni megszokni, hogy a pénzért keményen meg kell dolgozni; a kormányzati kommunikációs feladatokra a költségvetés 13 milliárd dinárt irányoz elő, amire pályázni lehet, s ha a Tanjug ügyes, az összeg legalább egyharmadát biztos megszerzi. Talán ez a kijelentés fájt a legjobban az állami hírügynökség vezérének, ez késztette további, a szerb sajtóban érthetően nagy figyelmet keltő támadásokra.

Csakhogy erre már a 14 éve - nyolc, az akkor egyértelműen kormányzati szócsőnek számító Tanjugból kivált újságíró által - alapított Beta, s a pár éve létrejött Fonet hírügynökség is megszólalt, s nyilvános tiltakozást jelentett be a Tanjug kormányzati finanszírozása ellen. Az állami hírügynökség kétféle jogcímen is kap pénzt a büdzséből: egyrészt általános működési kiadásaira, másrészt állami megrendelések teljesítésére. Közben természetesen előfizetési díjat szed mindazoktól, akik kíváncsiak adásaira. Nekik viszont a piacról kell megélniük.

Ez egyelőre sikerül. A kizárólag az interneten elérhető Fonet frissességével, rövid hírei blikkfangos tárgyalásával szerez magának híreket, a Tanjug által leginkább rettegett, s havi 11 millió dináros költségvetésből gazdálkodó Beta pedig - gyorsaságának, pontosságának, profi szerkesztésének és elemző politikai, gazdasági és katonapolitikai hírleveleinek köszönhetően - a szerbiai hírpiac elsődleges szereplője mindazok számára, akik pénzért veszik a híreket, s nem állami juttatásként, a Tanjugtól kapják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását