2024. május 14. - Bonifác

Mindenki elhagyta a földrengés epicentrumát Haitin

Aki csak tudott, már elköltözött már Leogane-ból, a januári haiti földrengés epicentrumához legközelebb fekvő városból. Aki maradt, újabb katasztrófától retteg és az épen maradt házakba sem mer belépni.
2010. február 8. hétfő 10:41 - HírExtra
A fővárostól, Port-au-Prince-től 40 kilométerre fekvő város térségét északról a Karib-tenger határolja, délről egy magas hegylánc. A táj képeslapra illő, az összképet azonban már a hegyek is rontják, pedig rajtuk nem látszanak a pusztító erejű január 12-i földmozgás nyomai. Hiányzik viszont az erdőtakaró, fákkal benőtt területek csak foltokban vannak.

Főzéshez évszázadok óta faszenet használnak Haitiben, manapság is, és nem csak vidéken. A nyersanyag rohamos fogyatkozásának ellenére a faszén még mindig a régió egyik legfontosabb terméke, amelyet a katasztrófa utáni bénultság közepette is folyamatosan termelnek, és vészesen túlrakott teherautókon szállítanak Port-au-Prince felé.

A szállítás január 12. óta körülményesebb: a térség fő útját helyenként szinte feltépte a földrengés, széles, mély repedések keletkeztek rajta. Sokszor kell lassítani, kerülgetni a késsel ejtett vágásra emlékeztető veszélyes akadályokat, és könnyen megeshet, hogy az esős évszak beköszöntével a hegyekből alázúduló víz - amit az erődirtás miatt nemigen gátol növényzet és gyökérzet - a réseken keresztül alámossa majd az utat és ellehetetleníti a közlekedést.

A helyieknek pillanatnyilag kisebb gondjuk is nagyobb ennél. Újabb földrengéstől tartanak. A hivatalos adatok alapján a Richter-skála szerinti 5-ös, vagy annál nagyobb erejű földmozgás bekövetkeztének a valószínűsége a következő 30 napban 90 százalék. A hatóságok a rádión és a televízión keresztül naponta többször figyelmeztetik a lakosságot, hogy a földrengésveszély miatt nem tanácsos kőből, betonból épült házban aludni. Az emberek azonban nem is gondolnak arra, hogy ne sátorban, rögtönzött tákolmányaikban vagy a szabad ég alatt éjszakázzanak.

Valójában csapdahelyzet alakult ki, mert a januári katasztrófa előtt is pontosan akkora volt egy nagy erejű földrengés valószínűsége, mint utána, csak korábban nem törődött senki a térség alatt húzódó Enriquillo törésvonalat tanulmányozó tudósok vizsgálati eredményeivel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását