2024. április 27. - Zita

Henin, Williams vagy talán Szávay?

Hétfőn Melbourne-ben elkezdődnek a 128-as főtábla küzdelmei az idei első Grand Slam-tornán, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A viadalon - és erre a nyolcvanas évek, Temesvári Andrea szereplése óta nem volt példa - Szávay Ágnes jóvoltából ismét lesz ki
2008. január 10. csütörtök 10:42 - Hírextra

A nőknél könnyen megismétlődhet a tavalyi eset: Serena Williams, aki térdsérülése miatt négy hónapig nem versenyzett, előtűnt a semmiből és tönkreverte az egész mezőnyt. A szakemberek szerint az amerikai klasszisnak - ha igazán formában van - nincs ellenfele a jelenlegi társaságban. Egy esztendeje például úgy verte meg a fináléban Marija Sarapovát, hogy mire az orosz felocsúdott, már vége is volt a meccsnek (6:1, 6:2). Így azután nem keltene nagyobb meglepetést, ha az ifjabbik Williams-testvér kilencedik GS-diadalát is begyűjtené (US Open - 1999, 2002, Wimbledon - 2002, 2003, Roland Garros - 2002, Australian Open - 2003, 2005, 2007).

Az amerikai csillag legnagyobb riválisa Justine Henin: a belga sztár tavaly - válása miatt - nem indult Melbourne-ben, ám utána két GS-tornát (Roland Garros, US Open) is megnyert, igaz Wimbledonban váratlanul kikapott a francia Marion Bartolitól az elődöntőben. Tavaly - a két GS-diadallal együtt - összesen tíz tornát nyert meg egyesben, a világranglistát pedig fölényesen, több mint háromezer (!) pontos előnnyel vezeti az orosz Szvetlana Kuznyecova előtt.

A végelszámolásnál szóba jöhet még Venus Williams, aki húgához hasonlóan a legelképesztőbb sikerekre - és váratlan kudarcokra - is képes. Ismét ott lehet a fináléban Sarapova és Kuznyecova, meglepetést okozhat a két szerb kiválóság Ana Ivanovic és Jelena Jankovic. A francia Amélie Mauresmo, aki két éve nyert Melbourne-ben az utóbbi hónapokban jobbára csak vergődik, viszont - erre régen volt példa - egy magyarral is számolni kell a nagymenőknek. Szávay Ágnes tavaly sikert sikerre halmozott: júliusban megnyerte a palermói tornát, negyeddöntős volt a US Openen, majd pályafutása legnagyobb sikerét aratva, a pekingi verseny szeptember 23-i fináléjában legyőzte a világranglistán harmadik szerb Jelena Jankovicot. Ezt követően azonban elakadt a szekér: sérüléssel bajlódott és az idényt is rosszul kezdte; két hete kikapott a Gold Coast-i viadal nyitó körében - igaz párosban az orosz Dinara Szafinával az oldalán diadalmaskodott. Azóta Melbourne-ben - az új, jóval lassabb borítást kapott pályán - gyakorol és fogadkozik, hogy amíg csak bírja, veretlen marad az újesztendőben.

"Nagyon drukkolok neki. Sok jót hallottam felőle. Nagyon jót tenne a hazai tenisznek, ha továbbra is sikeres lenne" - mondta az MTI érdeklődésére Temesvári Andrea, aki 24 esztendeje - 8. kiemeltként - egészen a nyolcaddöntőig jutott az ötödik kontinensen.

Szávay a 20. kiemelt, de a William Hill világhírű fogadóirodánál a 12. helyen állt a favoritok között.
A férfiaknál nincs nagy vita: komoly meglepetés csak akkor lehetséges, ha valaki megakadályozza Roger Federert abban, hogy 2004, 2006 és 2007 után a negyedszer is elhódítsa a trófeát. Noha a svájci világsztár, minden idők egyik legjobb teniszezője, egy pár napig gyomorrontással küszködött, hétfőre biztosan teljesen fitt lesz és ismét arra készül, hogy megvalósítsa legnagyobb álmát, hogy egyazon esztendőben megnyerje mind a négy GS-tornát, azaz a Grand Slam-et. Ebben tavaly - és minden bizonnyal az idén is - Rafael Nadal volt/lehet a legnagyobb akadály számára. A spanyol izomember, aki nem ismer sem irgalmat, sem elveszett labdát, többször kisiklatta már a Federer-expresszt.

Nadal mellett jól szerepelhet az új hullám képviselői közül a szerb Novak Djokovic, a fenomenális tehetségnek tartott brit Andy Murray, a spanyol David Ferrer, a másodvirágzását élő Carlos Moyá, valamint az amerikai Andy Roddick, aki mindig ott van a topon, csak éppen a sorsolás szeszélye rendre összeveti Federerrel és ezzel beteljesedik a végzete.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását