2024. május 3. - Tímea, Irma

Az MSZP dönt a szankciókról

Január végén dönt a fővárosi MSZP-frakció arról, hogy milyen módon szankcionálják azokat a képviselőket, akik a Fővárosi Közgyűlés decemberi ülésén elrendelt kötelező szavazással ellentétesen voksoltak - nyilatkozta a képviselőcsoport vezetője. Steiner Pá
2008. január 10. csütörtök 19:40 - Hírextra

Steiner Pál megerősítette az MTI azon információját, mely szerint a frakciószabályzat alapján kétféle büntetés is kiszabható, akár párhuzamosan is. Egyrészt a kötelezően elrendelt szavazástól eltérő módon voksolók mérlegelés nélkül, taxatív módon a képviselői alapdíj 10 százalékának, 10.000 forint körüli összegnek megfelelő büntetést kötelesek fizetni.

A másik fajta, a frakció mérlegelésétől függő szankció négyfokozatú, s a figyelmeztetéstől a kizárásig terjedhet. Ennek második fokozata szintén pénzbüntetés, aminek mértékéről a frakció dönt.

A frakciószabályzat tartalmazza azt is, hogy egy közgyűlés kapcsán csak egyszer lehet valakit elmarasztalni, függetlenül attól, hogy azon hány alkalommal voksolt másként. A képviselői alapdíj 3 százalékának megfelelő pénzbüntetést fizetik mérlegelés nélkül azok, akik a nem kötelező jellegű szavazásnál véletlenül, tévedésből voksolnak másként.

Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke kedden az MTI-nek elmondta, hogy a jövőben a fővárosi MSZP-frakció havonta áttekinti majd a közgyűlési szavazási fegyelmet. Úgy vélte, hogy ezután kisebb-nagyobb büntetésre számíthatnak azok, akik megszegik a szavazási előírásokat. Az MTI információi szerint egyébként az elmúlt 17 évben a fővárosi MSZP-ben nem szabtak ki pénzbüntetést a másként szavazókra.

A Fővárosi Közgyűlés decemberi ülésén a 24 szocialista képviselő közül Gy. Németh Erzsébet és Hunvald György a kötelezően elrendelttel ellentétesen voksolt a három színigazgató kinevezésekor, Mitus Zsuzsanna pedig tartózkodott.

Demszky Gábor főpolgármester és humánpolitikai helyettese, Horváth Csaba (MSZP) pályázatot szorgalmazott az igazgatók kinevezésénél. Az ellenzék több kormánypárti támogatásával leszavazta a városvezetést, és megerősítette a szakbizottság által korábban eldöntött kinevezéseket.

A szavazás érdekessége volt az is, hogy a 10 fős SZDSZ-frakcióból csak hárman, a főpolgármester, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes és John Emese frakcióvezető támogatta a városvezetés előterjesztését. A többiek elutasították azt, vagy tartózkodtak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását