2024. május 14. - Bonifác

Az ízlésterrorral egyetlen demokrata sem érthet egyet

Az SZDSZ nem osztozik Sólyom László optimizmusában, mely szerint a veszprémi Melocco-szobor felállítását egyetértés és együttműködés kísérte volna. Ellenkezőleg: a fideszes polgármester hatalomra kerülése után cenzúrázta a korábban elfogadott, Rajk László
2008. január 10. csütörtök 15:53 - Hírextra

A liberálisok már korábban elmondták: a pártállami módszerekkel, az ízlésterrorral egyetlen demokrata sem érthet egyet - írta közleményében az SZDSZ ügyvivője. Hozzátette, hogy ezért is fogadták értetlenül a köztársasági elnök fellépését, mellyel egy megkérdőjelezhető eljárást erősíthet meg.

Horn Gábor megjegyezte: nem tudják, Sólyom László milyen érvek alapján döntött a már elkészülte előtt szimbolikus üggyé vált szobor felavatása mellett.

Az 1956-os mártírnak, Brusznyai Árpádnak emléket állító szobrot a köztársasági elnök avatta fel szerdán, a veszprémi megyeháza előtti téren.

Brusznyai Árpád tanárt, a Veszprém Megyei Forradalmi Tanács volt elnökét 1958. január 9-én végezték ki Budapesten, a Kisfogház udvarán.

A szerdán felavatott alkotástól mintegy száz méternyire, a Színházkertben áll Veszprém másik - félig kész - 1956-os emlékműve is, amelyet Rajk László készített 2006. október 23-ára, ám annak felállítását a város új polgármestere hivatalba lépésének napján - 2006. október 13-án leállíttatta. 2007 áprilisában a város képviselő-testülete úgy döntött, hogy a Rajk-emlékművet áthelyezik a lakótelepi Barátság parkba - s ezzel a művész egyetértett -, ám a polgármester által 2007 szeptemberében összehívott lakótelepi lakossági fórumon a többség tiltakozott az emlékmű áttelepítése miatt.

A polgármester akkor kijelentette, hogy 2008-ban ismét a képviselőtestület elé viszi majd az ügyet. Rajk Judit, a művész felesége az MTI-nek akkor elmondta: különös lépés volt számukra a lakossági fórum, hiszen érvényes képviselő-testületi döntés van hatályban, azt kellene végrehajtani. Mint hozzátette, Rajk László csakis azzal értene egyet, ha az emlékmű bontása és áthelyezése egyszerre történne meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását