2024. április 20. - Tivadar

Ámos Imre és Anna Margit kiállítása

Sikeres a múlt év végén Szentendrén újra megnyitott Ámos Imre - Anna Margit művészházaspár állandó kiállítása, amelyet az elmúlt napokban is sok hazai és külföldi látogató keresett fel - közölte a múzeum munkatársa az MTI-vel.
2008. január 10. csütörtök 09:07 - Hírextra
Krizbainé Szabó Éva elmondta, hogy a tragikus sorsú Ámos Imre alig 32 évet élt, a második világháborúban munkaszolgálatosként hurcolták el, és nem tudni, pontosan hol veszítette életét. E rövid élet alatt mégis gazdag gyűjteményt hagyott hátra. Képei egy része a második világháború borzalmait és a holokauszt megpróbáltatásait tükrözik, közéjük tartozik például a kiállításon is látható Apokalipszis sorozat, vagy a Síró angyal című kép. Derűsebb alkotása például a Zsidó ünnepek grafikai lapok sorozat, amely életvidámságot tükröz.

Tehetséges festő volt az 1984-ben elhunyt Anna Margit is, aki többi között babás képeivel vívott ki elismerést a művészetkedvelők között, és figyelemre méltóak a zsidóság sorskérdéseivel foglalkozó alkotásai is.

A művészházaspár alkotásai közül összesen 96 kép tekinthető meg a kiállításon.
A bemutató koncepciója szerint - mondta Krizbainé Szabó Éva - a berendezők két különböző megközelítési módot kínálnak a művészek alkotásainak bemutatására. Az alsó szinten dokumentummásolatok, archív fotók és szöveges táblák segítségével ismerkedhet meg a látogató a két művész életrajzával és alkotó korszakuk fontosabb szakaszaival. Az utca felőli termekben tematikus válogatás látható, amely Ámos Imre és Anna Margit Szentendréhez való viszonyát illusztrálja rajzokkal, festményekkel - közölte a múzeum munkatársa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását