2024. április 19. - Emma

A lúzerek hízékonyak

Hajlamosabbak a hízásra azok a kamaszlányok, akik úgy ítélik meg, hogy a társadalmi ranglétra alsó fokain helyezkednek el, mint azon társaik, akik jobb társadalmi helyzetben lévőnek gondolják magukat - mutatták ki amerikai kutatók.
2008. január 10. csütörtök 09:13 - Hírextra
A szakemberek csaknem négy és fél ezer kamaszlányt vizsgáltak két éven át, és mindegyiküket arra kérték, hogy határozza meg társadalmi helyzetét egy tízpontos skálán.

A bakfisok átlagosan 7,7 pontra értékelték magukat, mindössze négy százalékuk adott 4 vagy annál kevesebb pontot saját társadalmi helyzetére.

A kutatás pontos eredménye szerint azoknak a lányoknak, akik a legkisebbre értékelték társadalmi helyzetüket, 69 százalékkal nagyobb eséllyel nőtt két pontot a testtömegindexük (BMI) a vizsgált két év során.

A szakemberek szerint mindez azt jelenti, hogy a fogyást célzó programok során nemcsak az életmódbeli változtatásokra kell megtanítani a kamaszlányokat, hanem arra is rá kell vezetni őket, hogy önértékelésük javuljon.

"Hasznos lehet, ha olyan képességfejlesztő programokon vesznek részt, amelyeken megtanulnak hatékonyabban szembenézni a problémákkal és a társadalmi kihívásokkal" - mondta az egyik kutató, Adina R. Lemeshow.

A kutatásról az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine szakfolyóirat januári számában jelent meg tanulmány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását