2024. május 2. - Zsigmond

Utálok főzni

Nem szeret főzni, mégis szakácskönyvet adott ki Schiffer Anna újságíró, aki jelenleg "főállású" nagymama. Utálok főzni címmel jelentette meg újszerű szakácskönyvét, amelyet azoknak szán, akik enni ugyan szeretnek, de nem tartják fontosnak a több fogásos m
2008. január 9. szerda 09:31 - Hírextra

A szakácskönyvből minden háziasszonynak legalább öt van. Emellett feltehetően saját receptfüzete is rendelkezésére áll, vagy édesanyja gyűjteményét veszi elő, ha valami finomságot szeretne alkotni a családnak. Nagy valószínűséggel egy mappa is található valamelyik polcon, amelyben a magazinokból kivágott receptek lapulnak és várják, hogy legalább fény érje őket. Akár egy füzetet is megtölthetnek a családtagok, kolléganők, barátnők, ismerősök által adott "isteni sajtos pogácsák, sütemények" típusú bejegyzések. A receptkártyák is elfoglalhatnak egy polcot, - ezek azok a színes, keménypapírra nyomtatott útmutatók, amelyeket bizonyos időközönként küldenek házhoz - persze pénzért - és egy szép mappában gyűjthetők össze. Érdekes lenne annak a kutatásnak az eredménye, amelyik azt vizsgálná, hogy ezek közül melyiket és hányszor használják rendszeresen a háziasszonyok. Még inkább, hogy melyikből készítenek ételt.

Schiffer Anna szerint a szakácskönyv jó támpontot adhat, de ő mindig akkor főzött finomat, amikor "önmegvalósított", vagyis csupán kiindulópontnak tekintette a szakácskönyvben leírtakat és saját ízlése alapján továbbgondolta a receptet. Most megjelent kötete sem klasszikus szakácskönyv, inkább egyszerűen elkészíthető, egyfogásos ételek gyűjteménye, amelyek a valódi szakácskönyvekben nem találhatók meg. Nagyszerűségüket az adja, hogy többségük elkészítéséhez egy óra sem szükséges.

- Egy éve fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy szakácskönyvet kellene írni azoknak, akik hasonlóképpen éreznek mint én. Most - hogy nyugdíjban vagyok - sem szeretnék órákat tölteni a konyhában. Én utálok főzni! A receptek válogatásakor a fő szempontom az volt, hogy az étel gyorsan elkészíthető legyen. Figyeltem arra is, hogy ne legyenek túl zsírosak a fogások, de a kalóriákat nem számolgattam. Olyan ételek kerültek a kötetbe, amelyeket szeretek.

A könyvben így találhatók levesek, gombás-, hús-, tojásos-, zöldséges ételek receptjei, desszertek és kenyérre kenhető finomságok is.

A szerző a főzéshez szükséges konyhai felszereléseknél is az egyszerűségre törekszik. Az olvasót hasznos tanácsokkal látja el azzal kapcsolatban, hogy nem érdemes gyűjteni a robotgépeket - amire a legtöbb háziasszony hajlamos -, hiszen a sok gép sok munkát jelent. Az edények közül is csak az alapokat ajánlja, a különböző méretű lábasok mellett a kuktát, agyagtálat, mikróhoz használható edényeket, és a tűzálló üvegtálat.

A gyors főzés egyik feltétele, hogy néhány alapanyag mindig legyen a hűtőben és amikor szükség van rá, csak elő kelljen venni és kiengedni. Sok idő takarítható meg azzal is, ha a vásárlást előre megtervezi az ember - hangsúlyozza Schiffer Anna.

Azok a háziasszonyok, akik még nem sajátították el a mérleg nélküli főzést, hasznos útmutatót kapnak a kötetből arra vonatkozóan, hogy hány dekagramm lehet egy csapott vagy egy púpozott kanál liszt, vagy egy csésze rizs. Kezdőknek érdemes elolvasni azt a részt is, hogy mi a rántás, a habarás és hogyan sűríthetők be az ételek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását