2024. április 18. - Andrea, Ilma

Már nem csak trükk a gondolatolvasás

„Bárcsak belelátnék a fejedbe” - gondoljuk sokszor, mikor úgy érezzük, hogy valaki nem őszinte hozzánk. A gondolatolvasás talán ma még a fantasztikus filmek sajátja, de hamarosan eljöhet az az idő, mikor mindent tudni fogunk a másikról anélkül
2008. január 9. szerda 07:26 - Mohai Szilvia

Mire gondolnak a sztárok?

Lépjünk most egy kicsit távolabb a tudománytól, és utazzunk egy sokkal csillogóbb világba. Kinek a gondolataira lennénk a leginkább kíváncsiak? Hát persze, hogy a sztárokéra! Következzék egy kis - teljesen fiktív - gondolatolvasósdi Kelemen Annácska, Győzike, Anettka, Kiszel Tünde és a többiek részvételével.

Első kísérleti nyúl: Kelemen Anna

Kísérleti alanyunk agyára felhelyeztük az elektródákat. Az alany jól van, szívverése és légzése egyenletes. Indítjuk a kísérletet. Megkértük alanyunkat, hogy gondoljon valamire. Elsőre nem értette, de elmagyaráztuk neki. Valami baj lehet, már meg kellett volna indulniuk az agyi aktivitást jelző elektromos impulzusoknak. Ja, már látom, méri is a gép. Elnézést, csak ezek a jelek erősebbek szoktak lenni, de hát minden ember más. Igen, határozottan erős az aktivitás a homloklebeny és az amygdala területén, tehát az alany valószínűleg egy olyan kellemes tevékenységre gondol, amihez mozgás is társul. Nem tudjuk, mi lehet az. Még mindig erre gondol, és még mindig. Ez már kicsit unalmas. Na, végre másra. Most a bal félteke a matematikai műveleteket kezelő része lépett működésbe. Számol. Elég bonyolult művelet lehet, az EEG vonalai össze-vissza cikáznak. Vége a kísérletnek, meg is kérdezem tőle, mi volt az. Azt mondja, ezer eurót próbált meg átváltani forintra.

Második kísérleti nyúl: Győzike

Második alanyunk is megkapta az elektródákat. Először volt egy kis probléma, ugyanis megkérdezte, zebracsíkosban nincs-e, mert ő csak akkor vállalja a kísérletet; végül aztán szerencsére megegyeztünk. Lássuk csak. A homloklebeny aktív. Micsoda? De hát az a racionális gondolkodás lebenye?! Ja, a mozgásé is, bocsánat. Anno ebből buktam meg az egyetemen. Tehát, mozgás. Biztosan menekül Bea asszony elől. Most pedig a humorérzékért is felelős jobb agyfélteke lépett működésbe. Talán egy viccen nevet. Valóban, meséltem neki egyet a kísérlet előtt. Ennyi elég is lesz.

Harmadik kísérleti nyúl: Anettka

Megpróbáltam felhelyezni az elektródákat, de az alany kikapta őket a kezemből, és maga helyezte fel. Biztosan részt vett valamiféle kiképzésen. A bal agyfélteke a beszédért felelős része aktív. Mi az, hogy aktív; egyenesen száguldanak a jelek. Most pedig a homloklebeny működik, a mozgás központja. Az alany most úgy tesz, mintha fel akarna emelkedni a földről. Talán kényelmetlenül ül. Meg is kérem, hogy ne mocorogjon. Kár volt; lekapta az elektródákat, és sietve távozott a helyszínről. Kísérlet vége.

Negyedik kísérleti nyúl: Havas Henrik

Az alany nyugodtan ül, az elektródák már a fején, szívverése és légzése egyenletes. A homloklebeny máris működésbe lépett; de mivel a tanár úr nem igazán sportos alkat, úgy gondolom, ez inkább a racionális gondolkodás lesz. Még mindig racionálisan gondolkodik. Most az amygdala is aktív, erős pozitív érzelmekre tippelek. Biztosan magára gondolt. Most újra a racionális gondolkodás. Most pedig ő is letépte a fejéről az elektródákat, arra hivatkozva, hogy ezt ő is meg tudja csinálni, sőt, sokkal jobban, mint én.

Ötödik kísérleti nyúl: Kiszel Tünde

Az alany leült, de folyton mocorog és kérdezget, hogy mi ez, mi az. Mondom neki: elektróda. Elektrorudi? Nem; elektróda. Nagy nehezen felhelyezem a fejére. Megkérem, hogy gondoljon valamire. Megkérem újra. Na, most már van valami aktivitás az amygdalában, valakit biztosan nagyon szeret. Most pedig a mozgásért felelős agyi terület működik: az alany olyasféle mozgást végez, mint amikor egy szemöldök nő. Most levette az egyik elektródát a fejéről, és megpróbált vele telefonálni. Be is fejezzük a kísérletet; még elrontja a berendezést.

Hatodik kísérleti nyúl: Fekete Pákó

Az alany meztelenül érkezett a kísérletre; mondja, azt hallotta, hogy valamit fel fogok helyezni a testére. Elmondom neki, hogy nyugodtan felöltözhet; csak a fejére kell raknom az elektródákat. Kezdődik is a kísérlet. A beszédközpont nagyon aktív, de valami furcsa dolog történt; a vonalak egész másmilyenek, mint szoktak lenni. Most az amygdala is működésbe lépett; talán énekel az alany. Ekkor észrevette az épületben eltévedt, és ismét a kísérleti szobában kikötő ötödik alanyt, akivel élénk eszmecserét folytat fehérnemű témában. Le is szedem róla az elektródákat; így nem lehet dolgozni, kérem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását