2024. április 19. - Emma

Magyar matematikus díja

A kategóriában, amelyben az Amerikai Matematikai Társulat nekem ítélte az idei a Leroy P.Steel-díjat, azt vizsgálják, hogy milyen hatása van egy-egy tanulmánynak más matematikusok munkásságára, milyen eredmények születtek annak alapján, milyen új területe
2008. január 9. szerda 19:31 - Hírextra

Szemerédi Endre, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet és a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem kutatóprofesszora az Acta Arithmetica című folyóiratban 1975-ben megjelent kombinatorikai tárgyú dolgozatával az elismerést a "Nagyhatású hozzájárulás a matematikai kutatáshoz" kategóriában érdemelte ki.

A díjat az Amerikai Matematikai Társulat éves konferenciáján, 2008. január 7-én adták át San Diegóban.

Az Acta Arithmetica című folyóiratban 1975-ben megjelent cikkében Szemerédi Endre egy évtizedekig megoldatlan matematikai probléma bizonyítását adta meg. Erdős Pál és Turán Pál 1936-ban fogalmazta meg azt a sejtést, hogy az egész számok bármely pozitív sűrűségű sorozata tartalmaz akármilyen hosszú számtani sorozatot.

A Steele-díj indoklása szerint Szemerédi Endre megoldása a "kombinatorika valódi mesterműve, amely olyan új ötleteket és eszközöket tartalmaz, amelyeknek a hatása messze túlmutat a szóban forgó nehéz probléma eldöntésén."

Ezen új eszközök egyike, a (Szemerédi-féle) regularitási lemma, a modern kombinatorika egyik alapvető eredményévé vált, és a kombinatorikán kívül számos alkalmazásra talált a számelméletben és a számítógéptudományban (a bonyolultságelméletben) is.

"Egy bizottság ítéli oda a Leroy P. Steel-díjat és az amerikai matematikusok számára valószínűleg ez jelenti a legnagyobb elismerést" - mondta a tudós.

Ismertetése szerint általában egy korábbi munka hatását vizsgálják, hogy "valóban elindított-e valamit", vagy "egy régi híres problémát oldott-e meg", de talán fontosabb a hatása.

Mint mondta, később mások a matematika más területén használták fel munkáját.

Szemerédi Endre példaként William Timothy Gowers brit matematikust hozta fel, aki a magyar tudós témájának továbbfejlesztéséért 1998-ban Fields-éremben részesült.

"A Fields-érem egyenértékű a Nobel-díjjal, csak kevesebb van belőle. Míg a Nobel-díjat évente ítélik oda, a Fields-érmet csupán négyévente" - emelte ki a magyar matematikus.

Mint elmondta,Terence Tao ausztrál matematikus 2006-ban kapta meg a Fields-érmet. A díjazott laudációjában külön kiemelték, hogy munkásságában milyen jelentősége volt Szemerédi Endre cikkének és az abban vázolt módszereknek.

Szemerédi Endre korábbi elismeréseivel kapcsolatban elmondta, hogy 1976-ban Pólya-díjjal tüntették ki.

"A Pólya-díj egy másik jelentős amerikai matematikai elismerés, amelyet ötévente ítélik oda. A díjat az egyik legnagyobb magyar matematikusról, Pólya Györgyről nevezték el, aki az Egyesült Államokban élt és dolgozott" - tette hozzá Szemerédi Endre.

Szemerédi Endre 1940-ben született Budapesten. 1982-ben választották az MTA levelező tagjává, 1987 óta pedig a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

1970 óta az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének munkatársa, jelenleg kutatóprofesszora. 1990 óta a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem kutatóprofesszora. Jelenleg számelmélettel, gráfelmélettel, kombinatorikával, valamint elméleti számítástechnikával foglalkozik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását