2024. április 28. - Valéria

Új Knut a láthatáron

Megmenekült a nürnbergi állatkert egyetlen életben maradt jegesmedvebocsa, s ezzel remény nyílt arra, hogy Németországban újabb "Knut-mánia" kapjon lábra.
2008. január 8. kedd 18:48 - Hírextra

A nürnbergi állatkert vezetői ugyanis kedden délután - korábbi döntésüket megváltoztatva - bejelentették, hogy az egyetlen életben maradt bocsot, a Vera nevű nőstény kicsinyét az anyai elutasítás ellenére gondozókkal nevelik fel, ahogy azt több mint egy évvel ezelőtt a berlini állatkertben a gondozók az anyja, Tosca által teljesen magára hagyott Knuttal tették. Aki azóta immár második életévébe lépve Németország kedvence és legfőbb híressége lett.

Az előzményekhez tartozik, hogy a nürnbergi állatkertben nemcsak Vera, hanem Vilma is újszülötteknek adott életet. Vilma bocsai azonban elpusztultak, a gondozók szerint anyjuk - mint az a jegesmedvéknél felettébb gyakori - egyszerűen megette őket.

Vilma és Vera hetekkel ezelőtt hozta világra a bocsokat, s az állatkert hatóságai már akkor közölték: nem kívánnak beavatkozni a kicsinyek sorsának alakításába, indoklásuk szerint ugyanis el kívánják kerülni, hogy Nürnbergben is megismétlődjék a "Knut-sztori". A döntést azonban hétfőn tragédia követte, amikor ismertté vált, hogy Vilma felfalta kölykeit.

Mindennek nyomán - nem utolsósorban a Knut-őrület hatására - a sajtó és a közvélemény valóságos hadjáratot indított a nürnbergi állatkerti hatóságok ellen, a döntést könyörtelennek tartva. Értesülések szerint a Knutot felnevelő berlini állatkert hatóságai is megüzenték nürnbergi kollégáiknak, hogy nem értenek egyet a határozattal.

A nürnbergi illetékesek minden valószínűség szerint ezt követően döntöttek úgy, hogy legalább Vera esetében visszakoznak, s az egyetlen életben maradt bocsot - az anyai ösztön hiánya miatt - mégis csak felnevelik. A gyors döntésben szakértők szerint a bírálatok mellett közrejátszott az is, hogy Vera - noha egyetlen kicsinyét megmutatta - láthatóan egyre zavartabb és idegesebb lett, s fennállt annak a veszélye, hogy Vilmához hasdonlóan cselekszik.

A határozatot még kedd délután tett követte, s a bocsot elválasztották édesanyjától. A hivatalos közlemény szerint a kicsi teljesen egészséges, így minden remény megvan arra, hogy Knuthoz hasonlóan felnevelhetik őt. Ezzel szemben Vilma bocsai állítólag nem voltak életképesek, ami közrejátszhatott abban, hogy anyjuk elpusztította őket.

A német közvélemény mindenesetre fellélegzett és örül, s "új Knutban" reménykedik. Mindazonáltal egyelőre még a "régi Knut" a kedvenc, s valószínűleg még egy ideig az is marad. Mindezt alátámasztja, hogy épp kedden hozták nyilvánosságra: tavaly több mint 3 millióan keresték fel a berlini központi állatkertet, ami minden idők rekordjának számít, s kizárólag Knutnak köszönhető. Mint ahogy az a kereken 4 millió euró is, amelyre az állatkert a belépőkből tett szert.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását