2024. március 29. - Auguszta

Rátámadt a bírákra és az ügyvédre

Bírákat és egy ügyvédet bántalmazott egy polgári peres tárgyaláson az ügyfél a Pest Megyei Bíróságon kedden, a férfit a rendőrség őrizetbe vette - közölte Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke kedden
2008. január 8. kedd 18:51 - Hírextra

Az 51 éves férfi az ügyben eljáró tanács elnöknője vállán és egyik ujján, a mellette ülő férfi bíró kezén és a jelen lévő ügyvéd fején okozott sérülést - mondta el Lomnici Zoltán az OIT ülését követő sajtótájékoztatón.

Közölte: a tanácselnököt és az ügyvédet kórházba szállították, a rendőrség őrizetbe vette a támadót.

Lomnici Zoltán elmondta, hogy az ügyfél előzmények nélkül, váratlanul felkapott egy fém lábú széket és azzal nagy erővel a tanácselnök irányába sújtott. A mellette ülő bíró megpróbálta félretolni a széket - ő a kezén zúzódásos sérülést szenvedett - és sikerült elérnie, hogy a támadó nem tudta fejen ütni a tanácselnököt. Azonban így is ütés érte a nőt, akinek a válla valószínűleg, az egyik ujja bizonyosan eltörött.

Ezt követően az ügyvédnő próbálta meg a további támadást megakadályozni, mire az ügyfele fejen ütötte. Ennek következtében az ügyvéd fejbőre felrepedt.

A tárgyaláson cselekvőképességet érintő ügyről volt szó. A támadót végülis egy rendész tette ártalmatlanná.

Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség folytat nyomozást hivatalos személy elleni erőszak miatt - mondta Lomnici Zoltán, aki az ügyről további információval egyelőre nem tudott szolgálni.

Az esettel kapcsolatban állásfoglalást adott ki az OIT, amelynek a legfontosabb gondolata az - mint mondta -, hogy ismételten fel kell hívni a figyelmet a bírák és a tárgyalótermek védelmére.

A testület szerint tarthatatlan a jelenlegi helyzet és kérik a szükséges intézkedések megtételét. Az OIT évek óta szorgalmazza, hogy a súlyosabb büntetőügyeket tárgyaló bíróságokon legyen folyamatos rendőri jelenlét - mondta Lomnici Zoltán.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint az eset "jelképezi azt a társadalmi közeget, amelyben élünk", hangsúlyozta: közös felelősségünk az atrocitások elleni fellépés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását