2024. április 18. - Andrea, Ilma

Sztárszakács az iparosított barbárság ellen

A nagyüzemi baromfitenyésztés ellen indít kampányt Jamie Oliver. A brit sztárszakács péntek este, főműsoridőben szembesíti a Cannel 4 brit kereskedelmi tévéadó nézőit a nagyüzemi csirketartás körülményeivel. A speciális főzőműsor bemutatja a brojlercsirke
2008. január 8. kedd 11:36 - Hírextra

Az állatot zárt, fedett épületekben nevelik, "ahol óriási a zsúfoltság, borzasztó bűz van és a madarak nyakig állnak a saját ürülékükben" - mondta Oliver. 39 napi hizlalás után aztán a szárnyast levágják és eladják, "még a kutyaeledelnél is olcsóbban."

Ötven éve még ritka csemegének számított a csirke a brit családok asztalán, ma már viszont a leghétköznapibb proteinforrás a nagyüzemi termelési módnak köszönhetően. A telepek - amelyeken óránként 9 ezer állatot ölnek le - ontják az olcsó, de a tévészakács és a kampányt támogató Brit Királyi Állatvédő Társaság (RSPCA) szerint rossz minőségű húst. Az országban évente előállított 855 millió csirkének csak az 5 százaléka származik a hagyományos, organikus baromfitenyésztéssel foglalkozó farmokról, ahol a csirkék jó húsz nappal tovább kapirgálhatnak, és nem ketrecben, hanem tágas udvarokban a szabad ég alatt, és a húsuk is sokkal ízletesebb.

Jamie Oliver szerint az "iparosított barbárság" visszaszorulna, ha változna a nagy áruházláncok üzletpolitikája, és a fogyasztó hajlandó lenne valamivel több pénzt áldozni a bio-, vagy organikus csirkehúsra. "Az a célom, hogy megváltoztassam a szabványcsirkét fogyasztó 95 százaléknyi brit mentalitását. A jelszó: vásárolj brit baromfit, de csak olyat, amelyet megfelelő körülmények között neveltek" - mondta Oliver a The Daily Telegraph című londoni napilap internetes kiadása szerint.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását