2024. április 25. - Márk

Mint egy Agatha Christie-krimiben!

Hercule Poirot és Miss Marple bármennyire remek nyomozók is voltak, mégiscsak kitalált személyek. Így egy friss bűntényben - ahogy Agatha Christie regényeiben is megesett olykor - a történet közvetett szereplői léptek a helyükbe. Jelen esetben templomőrö
2008. május 21. szerda 10:12 - Hírextra

A klasszikus bűnügyi regény talán legismertebb szerzője, a krimiírók királynője a brit Agatha Christie (1890-1976). Éles szemű, logikusan gondolkodó detektívjei megbirkóztak megoldhatatlannak látszó bűntényekkel is. S nemcsak a Christie-krimik lapjain, hanem színházban, filmen és a tévésorozatokban is. Mosolyogtató külsejű, gentleman detektívjei és a jóságos nagynénire emlékeztető "civil" dámái egyaránt. A legújabb, ezúttal az élet által írt "Agatha Christie-krimit" azonban zseniális regényhősei sem oldhatták meg, helyettük kitartó templomőrök fedték fel a leplet a bűntényről.

Az angliai Devon-grófság Torquay városkájában álló All Saints Church - Mindenszentek Templomot a híres írónő édesapja, Frederick Miller hathatós támogatásával építették a XIX.században. A család oda járt vasárnaponként istentiszteletre, s Agatha-t is ott, a máig használt márvány keresztelőmedence vizével meghintve fogadták 1890-ben az anglikán egyház hívei közé. Erre emlékezve az All Saints Church-öt ma már Agatha templomaként emlegetik.

A mindig sok látogatót is vonzó épületet három évvel ezelőtt renoválták. Felújították a korhűen ólomlemezekkel fedett tetőzetet is. Az idei év elején viszont a templom személyzete a padlózaton többször is nagy víztócsát talált, amekkorát a hívek még az esős angliai télben sem hordhattak be. Az ismételt "beázások" okát kutatva, kiderült, hogy valakik a tetőt megcsonkították, így a víz onnan egy csigalépcsőn át az altemplom kriptáihoz is leszivárgott. A templom 74 és 78 éves gondozói, valamint másfél évtizeddel ifjabb társnőjük vállalta: éjszakánként felváltva éjszakáznak a templomban, hogy a feltételezett behatolót tetten érjék. Csatlakozott a váltó-csapathoz társnőjük 70 esztendős férje is.
Ez év április 30-án a 78 éves William Ross-Johnston volt az ügyeletes éjszakázó, amikor hajnali fél öt tájban csikorgó, pattogó neszeket hallott. Azonnal hívta a helyi rendőröket. A gyorsan kiérkező bobbyk öt perc alatt körbefogták az épületet, majd lefülelték a templom falán éppen egy ólomtáblával felpakolva leereszkedő, 43 éves rablót.

Hamarosan kiderítették, hogy jól szervezett banda működött a háttérben. A sorozatosan betörő gonosztevők elég durván feszegették le a tetőhéjazatot alkotó ólomlemezeket, a zsákmányt pedig gyorsan beolvasztották, majd külföldre csempészve értékesítették. Angliában ugyanis nagyon szigorúan büntetik a fémlopást, még inkább, ha a fém művészeti alkotásokból, vagy olyan szerkezetek anyagaiból származik, amelyek megcsonkítva az emberek biztonságát veszélyeztetik. A templom tetőzetének kétharmadát alkotó, több tonna összsúlyú lemezek mindkét kategóriába besorolhatók.

A vizsgálat végeztével a betörések során ellopott ólomtáblák értékét a szakértők 25 ezer fontban (csaknem 8 millió forint) állapították meg, ennek a kárnak a megtérítését a templom csak a biztosítótól remélheti. Némi vigasz, hogy a kegyeletet is sértő betörések hírére a templom látogatottsága, ezáltal a város idegenforgalmi bevétele jelentősen nőtt, s a majdani tárgyalásra is sok érdeklődőt várnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását