2024. május 5. - Györgyi

Szankcionálják a képviselőket

Szankcióra számíthatnak azok a fővárosi szocialista képviselők, akik a Fővárosi Közgyűlés decemberi ülésén a kötelezően elrendelt szavazási móddal ellentétesen voksoltak - tudta meg MSZP-s politikusoktól kedden az MTI.
2008. január 8. kedd 17:50 - Hírextra

Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke ezt megerősítve elmondta, hogy az érvényes frakciószabályzatban vannak különböző, bár nagyon ritkán alkalmazott szankciók arra az esetre, ha valaki megsérti a szavazási fegyelmet. Hozzátette, hogy a legutóbbi közgyűlésen több ilyen eset is volt.

Az elnök tájékoztatása szerint az MSZP fővárosi frakciója ezután, a hivatalos adatok alapján, havonta szembesíti majd saját magát szavazási magatartásával. Több mint valószínű, hogy szükség esetén ezután kisebb-nagyobb büntetésre számíthatnak azok, akik megszegik a szavazási előírásokat - tette hozzá.

A politikus úgy véli, hogy azoknak az ügye, akik decemberben másként voksoltak, mint amit előírtak nekik, még nem kerül a párt budapesti etikai bizottsága elé. Mint mondta, nem zárja ki ennek a lehetőségét, de érdemes a fokozatokat betartani. Példaként említette, hogy az országgyűlési frakciónál sem szokott a párt országos etikai bizottsága összeülni, ha valaki "kiszavaz". Megjegyezte, ha a helyzet súlyosabbra fordul, vagy ha a frakció mégsem tudja kezelni ezt a kérdést, nem zárható ki, hogy a budapesti elnökség szintjére "csúszik fel" az ügy.

Szocialista politikusok elmondták azt is, hogy a fővárosi MSZP-frakció vezetése csütörtökön foglalkozik ezzel a problémával. A képviselőcsoportban először figyelmeztetés, majd különböző összegű pénzbüntetés, végső esetben akár kizárás is várhat egy képviselőre. A legsúlyosabb büntetés esetén azonban megszűnne a Fővárosi Közgyűlésben a jelenleg egyfős kormánypárti többség.

A közgyűlés decemberi ülésén a szocialisták részéről Gy. Németh Erzsébet és Hunvald György volt az, aki a kötelezően elrendelt állásponttal ellentétesen voksolt a három színigazgató kinevezése kapcsán. Demszky Gábor főpolgármester és Horváth Csaba (MSZP) kulturális főpolgármester-helyettes pályázatot szorgalmazott ez ügyben. Az ellenzék több kormánypárti támogatásával meghiúsította a pályázati kiírást, s jóváhagyta a kulturális bizottság által korábban hozott döntéseket, az igazgatók eltérő idejű kinevezését.

Az MSZP-frakcióban kötelezően elrendelt szavazással ellentétesen voksoló
Gy. Németh Erzsébet, aki országgyűlési képviselő és az MSZP országos választmányának tagja, valamint Hunvald György, aki a VII. kerület polgármestere, az MTI megkeresésére nem kívánt nyilatkozni ebben az ügyben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását