2024. május 15. - Zsófia, Szonja

"Megkaphatják, ami jár nekik"

Százhatvanhat nappal a Füstirtók Egyesület bejelentését követően végre megindult az eljárás az MTV 2007. június. 28-i Szempont című műsorában lebuktatott, illegális helyen dohányzó képviselők ellen. Jó esélye van annak is, hogy az Országgyűlés Hivatala is
2008. január 8. kedd 18:55 - Hírextra

Nyolc éve tűri az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), hogy a Parlamentben a dohányos képviselők megszegjék az általuk is megszavazott, a nemdohányzók védelmében még 1999-ben alkotott XLII. törvényt (Ndtv.). Aligha csoda ez, hiszen az OTH - véleményünk szerint szakmailag alkalmatlan, a gyógyszergyári lobbival korrupciógyanúsan együttműködő - népegészségügyi főosztályvezetője Péterfia Éva az ominózus leleplező műsorban a riporter kérdésére - Dr. Falus Ferencnek az OTH elnökének határozott álláspontjával ellentétben - azt a szakvéleményt adta, hogy az ÁNTSZ nem bírságolhat parlamenti képviselőt.

Péterfia Éva jelentős befolyására enged következtetni, hogy több mint öt hónapnak kellett eltelnie, amíg Kormos Róbert az V-XIII. kerületi ÁNTSZ tisztifőorvosa rászánta magát, hogy a Füstirtók Egyesület jogellenesen jegelt kérelmére fellépjen A VOLT EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTER (!) Molnár Lajos valamint Hagyó Miklós, Suchmann Tamás, Szanyi Tibor, Tóth Károly, Katona Béla és Tasnádi Péter képviselők ellen. Péterfia korábban annak a - sokak által Kökény Mihály választási kampányirodájának tekintett - Népegészségügyi Kormánymegbízotti Irodának (is) a második embere volt, amely Rácz Jenő egészségügyi miniszter elutasítása ellenére támogatta a Forma 1 Magyar Nagydíjon a dohányreklámok kihelyezését, és számtalanszor hangoztatott ígéretét megszegve nem vezettetett be teljes dohányzási tilalmat az egészségügyben és az oktatásban.

Az MTV 2007. június. 28-i Szempont című műsorában riport készült a Parlamentben jogellenesen dohányzó képviselőkről. Ez a riport fényképekkel illusztrálva beismerő vallomásokkal ellátva mindenki számára megtekinthető a www.mtv.hu honlap, Szempont című ablakára kattintva. A műsorból kiderült: egy folyosói szakasz is dohányzóhellyé lett minősítve annak ellenére, hogy azt csak ott lehet kijelölni, ahol nemdohányzó nem fordulhat elő. Ezért az Ndtv. 7.§ (4) bekezdés b) pontjának ba) alpontja alapján akár 250 ezer forintra bírságolható a felelős személy, s a 7.§ (4) bekezdés b) pontjá-nak bb) pontja alapján 2,5 millió forintra a Parlamentet üzemeltető intézmény. Az illegális dohányzás virágzását nagymértékben segíti, hogy az Országház folyosóin kihelyezett rengeteg hamutartót műemlékként kezelik, és erre hivatkozva nem távolítják el. Ezért felszólítottuk az ÁNTSZ-t, a bírságolás mellett kötelezzék az intézmény üzemeltetőjét valamennyi folyosói "műemlék" hamutartó üveglappal történő lefedésére. Egyben fel szólítjuk Szili Katalint az Országgyűlés elnökét: az illegális dohányzás eddigi támogatása helyet tartassa be az Ndtv-t. További információk: Füstirtók Egyesület, Félix Péter elnök 06/20-456-974

Kiadó: Füstirtók Egyesülete

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását