2024. május 2. - Zsigmond

Kormányzati negyed: a beruházás szünetel, a tervezés folytatódik

A kormányzati negyed beruházást szünetelteti a kormány, de a tervezés folytatódik - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő kedden Budapesten. Ahogy Budai Bernadett fogalmazott, a kormánykabinet arról döntött, hogy a kormányzati negyed projektet nem
2008. január 8. kedd 16:08 - Hírextra

A szóvivő közölte: a kabinet, miután áttekintette a helyzetet, megállapította, hogy a beruházás megtervezése óta felvetődött városrendezési tervek nagyban megdrágítják a kivitelezést, a közbeszerzési eljárás jelen állása szerint nem garantált a többszereplős, árcsökkentő verseny valamint kétséges az eredetileg kitűzött határidők teljesülése.

Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy az eredeti tervek szerint a kormányzati negyed százmilliárdos megtakarítást hozott volna az adófizetőknek és a fővárosban egy új negyed épült volna.
Hangsúlyozta: a kormánykabinet nem presztízs-, hanem városfejlesztési és gazdasági szempontokat mérlegelt a döntésnél, mert elfogadhatatlan lett volna, ha a kormányzati negyed nem a legtakarékosabb módon épül meg. (A kormánykabinetet a miniszterelnök vezeti, tagja a kancelláriaminiszter, a pénzügyminiszter, a polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter, valamint az MSZP és az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője.)

Mint fogalmazott, a kabinet ezekre tekintettel "megállítja, de nem leállítja" a projektet.

A szóvivő kiemelte, hogy a kormányzati negyed ugyan lekerült a napirendről, de a kormány nem tett le arról a tervéről, hogy a kormányzati negyed építésére kijelölt területen új városközpont jöjjön létre, ezért azt javasolja Budapestnek és a VI. kerületnek, hogy folytassák a városrendezési programot a területen.

Szeretnénk egy olyan kész tervet az asztalra tenni, amit bármelyik későbbi kormány megvalósíthat - közölte Budai Bernadett. Hangoztatta, hogy a projekt megállítása nem kudarc, hanem előrelépés, hiszen több kormánynak is volt hasonló terve, de ilyen előrehaladott állapotba egyik sem került.
A döntéssel kapcsolatban elmondta azt is, hogy a kormányzati negyed projektiroda az év végéig tovább működik, a fővárossal és az érintett kerülettel elkészíti a végleges városrendezési tervet, majd elszámol, amit az Állami Számvevőszék ellenőriz.

Budai Bernadett kitért arra: a projekt megállításától függetlenül a kormányzati szervek kiköltöznek a Parlamentből és még ebben a ciklusban átköltöznek a Földművelésügyi Minisztérium épületébe.
A kormányzati negyed beruházás eddigi költségeiről azt mondta, hogy az állam 8,5 milliárd forintért olyan ingatlanhoz jutott, amely már most ennek a többszörösét éri. Ezen a területen valósulhat meg az új városközpont, mert ahogyan most van, úgy biztosan nem maradhat - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint ezen túl 632 millió forintot költöttek a projektre, amelyből 533 millió forint volt a dologi, a többi a személyi kiadás. Felidézte, hogy az Orbán-kormány akkori áron 200 millió forintot költött a kormányzati negyedre, de tanulmányírásnál nem történt több az ügyben.

Budai Bernadett kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság még megszűnése előtt "nemlegesítette" a pályázati kiírást, de a döntést a szervezet megszűnése miatt nem hirdették ki, ezt a jogutód Állami Vagyonkezelő Zrt. teszi majd meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását