2024. április 20. - Tivadar

Blogbejegyzések az első világháborúból

Internetezők ezrei várják feszült izgalommal, hogy új levél érkezzen az első világháborúból egy frontkatonától. A http://wwar1.blogspot.com olvasói éppen úgy nem tudják, hogy mikor érkezik megint levél William Henry Bonser ("Harry") Lamintől, vagy hogy a
2008. január 8. kedd 18:30 - Hírextra

Sokan rettegnek, hogy a következő már csak egy szűkszavú távirat lesz Harry hősi haláláról.

A frontról küldött leveleket az angol sorkatona unokája, Bill Lamin publikálja a blogon. Az iratcsomót sok-sok éve találta a szülei házában, nemrég aztán elhatározta, hogy naplószerű formában közzéteszi az anyagot az interneten.

"Az olvasók vissza-visszajárnak, hogy jött-e már új levél" - mondta Bill, aki 59 éves és számítástechnikát tanít egy középiskolában. "Magával ragadja őket a történet, mert olyan, mintha a jelenkorban játszódna. Sokan írják is, hogy nagyon drukkolnak Harrynek."

A legutóbbi blogbejegyzés - beszkennelt levél - 1917. december 30-i keltezésű. A Yorkshire and Lacashire Regiment sorkatonáját éppen akkor vezényelték át Észak-Európából az olasz frontra.

A levelek leggyakoribb témája a család, Harry felesége és gyermeke, de az olvasók ízelítőt kapnak a lövészárkok szörnyű világából is. "Borzalmas hetünk volt" - írta a katona 1917. július 11-én, a nyugat-flandriai Messines-hegyhát elleni támadásról, amely a harmadik ypres-i csatát, a háború legvéresebb ütközetét vezette elő. "A bajtársak azt mondják, hogy keményebb volt a tavaly júliusi csatánál a Sommes-folyónál. Az emberveszteség hatalmas, engem is jól körbelőttek, de megvagyok és remélem, hogy meg is maradok, az ezredes viszont már elesett és a kapitány is alig úszta meg."

A részletes csataleírások között, például egy 1917 októberi blogbejegyzésben olyan rész is akad, amelyet a hadsereg cenzorai feketével kihúztak, hogy a szörnyűségektől ne romoljon a morál a hátországban. "Amikor gyerek voltam, azt tanították, hogy a háború dicsőséges. Most már tudom, hogy ennek az ellenkezője igaz és ezt fogom tanítani a gyerekeimnek is" - írta a bejegyzés alá egy olvasó.

A legtöbb látogató - nagyjából húszezer - azután érkezett, hogy néhány lap beszámolt a blogról, de azóta is stabilan több ezres az olvasótábor. "Érdekli az embereket az első világháború a maga rémségével együtt" - mondta Lamin, aki egyébként mindent megtesz az izgalom fenntartásáért; a "blogszerző" sorsáról semmit nem árul el előre, a Harryról készült egyenruhás fényképpel illusztrált szerzői profilban is csak annyit közölt, hogy 1887-ben született.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását