2024. április 26. - Ervin

Szívproblémákat váltott ki a terrortámadás

A 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadások szívproblémákat váltottak ki az amerikaiak egy részénél. Köztük olyanoknál is, akik személyesen nem voltak érintettek az eseményekben - állítja egy tanulmány.
2008. január 8. kedd 18:33 - Hírextra

A tanulmányban, amelyben a támadások szív- és érrendszeri betegségekre tett hatását vizsgálták kaliforniai kutatók, úgy találták, hogy 53 százalékkal volt több a stroke, magas vérnyomás és egyéb szívprobléma.

A kutatók szerint azok között, akik a támadásokat követő napokban poszttraumás tünetekkel fordultak orvoshoz, három évvel később kétszer nagyobb volt a szív- és érrendszeri megbetegedések és a stroke aránya.

A Kaliforniai Egyetem kutatói tanulmányukat az Archives of General Psychiatry januári számában publikálták.

A vizsgálatba az ország minden részéből véletlenszerűen kiválasztott 2000 felnőttet vontak be. Olyanokat, akiknek egészségügyi állapotáról 2001. szeptember 11. előttről megbízható adatok álltak rendelkezésre.

Többségük televízión keresztül követte a World Trade Center és a Pentagon elleni támadás eseményeit, személyes érintettség nélkül. Kikérdezték őket a támadások utáni napokban, majd 2004 végéig még több alkalommal.

Az értékelésnél figyelembe vették az egyéni kockázati tényezőket is. Ilyenek voltak a koleszterinszint, cukorbetegség, dohányzás, túlsúly, illetve olyan pszichésen megterhelő életesemények, mint a válás.

Azok, akik az események után úgy nyilatkoztak, hogy aggódnak egy lehetséges következő támadás miatt, amely családjukat, vagy őket is érintheti, háromszor-négyszer nagyobb eséllyel éltek orvosilag diagnosztizált szívproblémákkal 2-3 év elteltével.

Egy másik folyamatosan zajló felmérésben, melyet New York városa folytat, 70 ezer embert kérdeznek ki, akik a World Trade Center környékén éltek vagy dolgoztak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását