2024. április 28. - Valéria

A történelem meghatározza a városképet is

Berlin történelme egyre inkább meghatározó lesz a városkép szempontjából is. Erre utal az a keddi értesülés, amely szerint mind a szövetségi, mind a városi - a főváros esetében önálló tartományi - hatóságok az eddiginél is határozottabb erőfeszítéseket kí
2008. január 8. kedd 14:14 - Hírextra

Jelenleg - mint azt a hatóságok megerősítették - legkevesebb nyolc emlékmű terve van terítéken. Kivétel nélkül olyan emlékművekről van szó, amelyek az elmúlt időszak történelmének legkeserűbb fejezeteit idézik fel, s amelyek többsége legalább olyan vitatott, mint a meggyilkolt európai zsidók előtt tisztelgő, a Brandenburgi kapu közvetlen közelében létesített holokausztemlékmű. Ez ugyanis több mint 17 évig tartó vita után, 2005 május 10-én készült el.

Hosszú viták után tavaly novemberben kezdődött egy emlékmúzeum, illetve dokumentációs központ építése Berlinben, mégpedig azon a helyen, ahol a náci hadsereg és a titkosrendőrség, az SS, valamint a Gestapo egykori főhadiszállása, azaz terrorközpontja állt. Az emlékhely a tervek szerint 2010-re készül el, s a múzeum hivatalos nevén "a terror topográfiája" lesz, mintegy emlékeztetve: azon a helyen a náci rezsim idején a diktatúrával szembeszállók ezreit börtönözték be, súlyosan megkínozták őket, s többségüket öngyilkosságba kergették.

A tervek között szerepel a két további emlékmű felállítása a náci rezsim áldozatai számára. Az egyik az üldözött és meggyilkolt homoszexuálisokra, a másik pedig a nácik által ugyancsak üldözött német szintikre és a romákra emlékezne.

Az előbbi - ugyancsak hosszabb viták után - minden valószínűség szerint 2008-ra elkészül dán szobrászok tervezésében Berlin Tiergarten nevű negyedében, nem túl messze a holokausztemlékműtől. Az utóbbi ügye azonban egyelőre egyhelyben topog, mégpedig az érintettek szervezeteinek különböző feltételei miatt. Míg a romák azt követelik, hogy az emlékmű talapzatán ne szerepeljen a cigány kifejezés, a szintik éppen ezért emelnek szót.

A második világháború után elüldözött, illetve kitelepített németek számára tervezett emlékművel kapcsolatban, szintén hosszan tartó nézeteltérések után Németországban már többé-kevésbé konszenzus alakult ki, az emlékmű ellen ugyanakkor mindenekelőtt Lengyelország és Csehország vezetői tiltakoznak. Az Angela Merkel kancellár vezette kormány azonban ragaszkodik a múzeum, illetve emlékhely felállításához.

Immár hivatalosan is napirenden szerepel a német egység központi emlékművének felállítása, amellyel kapcsolatban a hírhedt berlini fal leomlásának 18. évfordulóján, tavaly novemberben rendezett ünnepi ülés keretében a Bundestag egészen konkrét határozatot hozott: az egység és a szabadság emlékművét Berlinben kell felállítani, s legkésőbb 2009 őszéig, a fal leomlásának 20. évfordulójáig. Az azonban még a jövő "zenéje", hogy az emlékmű milyen is legyen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását