2024. április 20. - Tivadar

Visszatértek az orosz tankok

Visszatértek az orosz tankok Csehországba. Ellentétben 1968. augusztus 21-ével, amikor - a Varsói Szerződés öt tagállamának hadseregei megszállták Csehszlovákiát, hogy erőszakkal vessenek véget prágai tavasznak, a reformfolyamatnak - a harckocsik gyűlölet
2008. augusztus 21. csütörtök 13:14 - Hírextra
Prágában, Liberecben, Chomutovban és néhány további cseh városban ugyanis csütörtökön különféle rendezvények, hadijátékok és kiállítások keretében idézték fel a tragikus és egyben hősies, napokat, amikor Csehszlovákia lakossága puszta kézzel állt ki a megszálló hadseregek ellen, ami meglepetést és óriási zavart keltett az ellenforradalmi zavargásokra és katonai ellenállásra felkészített megszállókban.

Bár a csehszlovák hadsereg Ludvík Svoboda államfő és főparancsnok utasítására nem állt ellen a megszállónak, mert az hatalmas tragédiához vezetett volna, az események országszerte 108 emberéletet és mintegy 500 súlyos sebesültet követeltek.

A katonai múzeumból a Vencel térre irányított orosz tank és legénysége most reggel óta újra "lövi" a cseh nemzeti múzeum épületét, a "tüntetőket", miközben Szent Vencel lovas szobrát, a környező épületeket, az üzletek kirakatait újra ellepték az 1968-as plakátok másolatai. A rendezvény idejére néhány üzlet egykori cégtáblája is visszakerült a helyére.

A Csehszlovák Rádió múzeumhoz közeli épületénél kora reggel óta százak fordultak meg, hogy leróják kegyeletüket a megszállás elleni legnagyobb tiltakozás áldozatainak emléktáblája előtt. A rádió épületét ugyanis 1968. augusztus 21-én hatalmas tömeg vette körül, és az oroszok csak tankokkal tudták elfoglalni. Az összecsapásoknak több emberáldozata volt.

Tragikusan végződött egy szovjet harckocsi korabeli balesete az észak-csehországi Liberecben. A tank a libereci főtéren ismeretlen okokból belerohant egy lakóházba, amelynek az eleje leomlott. A tragédiában kilenc ember vesztette életét. Liberec főtere is csütörtökön hadijáték színterévé vált, ahol korabeli szovjet egyenruhákba öltözött katonák harckocsikon eljátszották a tragikus eseményt.

A kelet-csehországi Vysoké Mytoban és több más helyen is csütörtökön rendszeresen megszólalt a helyi hangszóró, amelyből a negyven évvel ezelőtti felhívásokat, információkat, zenét lehetett hallani.

A közszolgálati cseh rádió és televízió legfőbb csatornái szerda este óta folyamatosan évfordulós műsort sugároznak. A korabeli kép- és hangfelvételeket vitaműsorok, visszaemlékezések, értékelések egészítik ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását