2024. május 17. - Paszkál

Leguáneső Floridában

A Miami térségében (Florida állam) a héten bekövetkezett hirtelen hőmérséklet-csökkenés szokatlan jelenséget idézett elő a várost övező parkokban: "leguáneső" hullott a fákról, amelyeken a hüllők megdermedtek a hidegtől.
2008. január 6. vasárnap 19:30 - Hírextra
A leguánfélék (iguanidae) a gyíkok rendjébe tartozó hüllőcsalád, amely az Újvilágban és Madagaszkáron őshonos. A fákon tartózkodó szemölcsösleguán tojásai és húsa emberi fogyasztásra alkalmasak.

A Miamitól délre fekvő Key Biscayne parkjaiban sétálók elámultak, amikor arra lettek figyelmesek, hogy a hüllők a földre csapódnak, mintha élettelenek lennének. Közterület-felügyelők összegyűjtötték és kitették őket melegedni a napra.

A trópusi leguán hidegvérű hüllő, amelynek 23 Celsius foknál magasabb hőmérsékletre van szüksége és amely nagyon is kedveli a 35 Celsius fokos meleget. A hét közepén azonban a hőmérő higanyszála 4-5 Celsius fokra süllyedt Florida állam egyes vidékein.

Mihelyt 15 Celsius fok alá süllyed a hőmérséklet, a leguánoknak már problémái támadnak a mozgással, ha pedig 5 fokra száll alá, akkor teljesen mozgásképtelenné válnak - magyarázta az AFP tudósítójának Perran Ross, a floridai egyetem tanára.

Alacsony hőmérsékleten a leguánok teste "pihenni tér" és csak a szívük ver tovább. Ilyenkor lezuhannak a fákról, amelyeken menedéket kerestek.

Ross elmondta továbbá, hogy közülük egyesek nem élik túl a sokkot és elpusztulnak, más példányok teste azonban a napon újra felmelegszik.

A trópusi leguánok nem őshonosak Florida déli részén, ahova Mexikóból, valamint Közép- és Latin-Amerikából kerültek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását