2024. május 3. - Tímea, Irma

Társadalmi ellenállás az egészségbiztosítási törvény ellen

Társadalmi ellenállást hirdetett szombati budapesti tanácskozásán a Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal az államfő által az Országgyűlésnek visszaküldött új egészségbiztosítási törvény életbe lépése ellen.
2008. január 5. szombat 17:45 - Hírextra
Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a tervek szerint február 11-ig - a törvény "várható újraszavazásáig" - népmozgalmat indítanak, amely azt jelenti, hogy szimpatizánsaik felkeresik parlamenti képviselőjüket és szembesítik őket azzal, hogy az a törvény, amelyet először megszavaztak, nem azonos az emberek akaratával.

Ezen túlmenően helyi lakossági fórumokat szerveznek, valamint megkeresik azon parlamenti pártokat, amelyek szintén elutasítják a törvényt, hogy ha népszavazásra kerülne a kérdés, akkor támogassák az aláírásgyűjtést.

A szociális fórum ugyanis csatlakozik ahhoz a népszavazási kérdéshez, amely úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó üzleti alapon működő több biztosítós egészségbiztosítást?". Ez a beadvány Albert Zsolt és felesége nevéhez fűződik és ezt az Alkotmánybíróság már jóváhagyta.

Simó Endre hangsúlyozta, hogy a Magyar Szociális Fórum és a hozzá kapcsolódó civil szervezetek elhatárolódnak minden politikai erőtől, "egyiknek sem szekértolói".

Simó Endre korábban arról tájékoztatta az MTI-t: a "kormány illetékesei csütörtökön megtiltották", hogy a civil szervezet országos tanácskozást tartson a budapesti MÁV Kórházban.

A HM ugyanakkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ezt nem a honvédelmi miniszter tiltotta meg, a döntést Szilvásy István, az Állami Egészségügyi Központ főigazgatója hozta meg.

Mint a közleményben írták, a főigazgató nevében eljáró helyettese, Grósz Andor dandártábornok azért nem engedélyezte a tanácskozás megtartását, mert a volt MÁV Kórházat is magában foglaló Állami Egészségügyi Központ a hatályos jogszabályok rendelkezései értelmében semmilyen politikai célú rendezvényt nem támogathat.

Simó Endre pénteken kora este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Kossuth Klub sem engedélyezi a tanácskozás megtartását, pedig korábban termet biztosított a rendezvénynek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását