2024. április 29. - Péter

Csaknem kétmilliárd forint jut az EKF-programra

Összesen 1 milliárd 850 millió forint áll rendelkezésre az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt programjaira.
2009. június 12. péntek 18:37 - HírExtra
A tárcavezető a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a jövőben is határozott, gyors döntéseket vár Pécstől. Hiller István szerint a város egyedülálló esélyt kapott, hiszen biztos, hogy 2016-ig más magyar város nem büszkélkedhet az Európa Kulturális Fővárosa címmel.

"Ez a kreativitás, az összefogás és a kivitelezés próbatétele lesz" - tette hozzá. Mint elhangzott, kizárólag a programok megvalósítására mintegy 1,85 milliárd forint áll rendelkezésre. A 130 pillérprogramra, illetve rendezvénysorozatra 700 millió forintot az Oktatási és Kulturális Minisztérium, 750 milliót a pécsi önkormányzat, 392 milliót pedig az Európai Unió biztosít.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere az eseményen azt mondta, a baranyai megyeszékhely jövőre olyan cím tulajdonosa lesz, ami egyszerre megtiszteltetés, nagy öröm és egyben hatalmas felelősség is. "Pécs méltán fogja képviselni a város, a megye és az ország kultúráját. Felkészültünk a munkára" - fogalmazott a városvezető. Kiemelte: 100 millió forintos keretet különítettek el a pécsi civileknek, hogy ők is megvalósíthassák programjaikat, elképzeléseiket.

A beérkezett pályázatokat szintén civilek fogják elbírálni. A polgármester megköszönte Hiller István kulturális miniszternek, a Művészeti Tanács tagjainak, Csák Ferencnek, a szaktárca nemzetközi szakállamtitkárának, valamint a Hungarofest Kht.-nak az együttműködést. 2010-ben Pécs olyan kiemelkedő eseményeknek adhat majd otthont, mint a Bauhaus vagy a Nyolcak csoportja és kortársaik kiállítása, nemzetközi tánctalálkozó, Balkán Világzenei Fesztivál, a győri, a szegedi és a pécsi balett közös produkciójában Dante Isteni színjátékának balettbemutatója.

Az EKF-programok között szerepel a májusban kezdődő Utazás a török félhold körül elnevezésű, Törökország kultúráját bemutató összművészeti rendezvénysorozat vagy a júniusi Nemzetközi Romafesztivál és Ifjúsági Találkozó is. Lesz emellett EFOTT, Rockmaraton, Pécsi FolkandRoll Fesztivál, ICWiP (International Culture Week in Pécs), Pécsi Szabadtéri Játékok, Pécsi Egyetemi Napok és II. CinePécs Nemzetközi Filmfesztivál is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását