2024. április 23. - Béla

Megújult a hollókői falumúzeum

Közel nyolcmillió forintos beruházásban felújították a világörökségi Hollókő falumúzeumát. A felújított falumúzeumot csütörtökön adták át, a Nógrád megyei faluban azt is ünneplik, hogy az önkormányzatnak sikerült megszereznie az üzemeltetési jogot - közöl
2007. október 26. péntek 07:33 - Hírextra
A Phare-pályázaton nyert pénzből elvégezték a tetőszerkezet teljes cseréjét, a belső festést, tapasztást, és kicserélték a múzeum kerítését.

Lengyel Ágnes, a múzeum anyagával rendelkező balassagyarmati Palóc Múzeum néprajzos munkatársa az MTI-nek elmondta: az 1909-ben épült, háromosztatú, falimasinás tüzelőberendezéssel felszerelt házban eredetileg 1964-ben nyílt meg a múzeum, abban az évben gyűjtötték össze a tárgyakat, berendezéseket Hollókőn.

A közepes gazdasági állású, gyermekével együtt élő család élettereként berendezett múzeum a XX. század első felének paraszti világát idézi. Sajátos faluképet őriz a pitvar, a konyha, a szoba és a kamra. Az ősi palóc ház egyterű mivoltára utal, hogy a szobát nevezték "ház"-nak, itt őrzik a régi típusú lócákat, a falon a ritkán használt cifra tálakat, a kilenc párnával felvetett tornyos ágyat, a fiatalasszony hozományát.

Megtalálható az épületben többek között a négyfiókos kasznyi, a bölcső és a rózsás láda, a használati eszközök között a kamrában tartott krumplitörő, cséphadaró, köpülő, a konyhai szalmadikó, valamint az udvaron az állattartás eszközei.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását