2024. május 2. - Zsigmond

Mégsem lesz Dakar-rali idén

A szervezők hivatalos tájékoztatása szerint biztonsági okokból teljes egészében törölték az eredetileg szombaton elrajtoló Dakar-ralit. A viadal 1979 óta íródó történetében példátlan döntés azért született meg, mert nem lehetett garantálni a versenyzők és
2008. január 4. péntek 11:26 - Hírextra

"A francia külügyminisztériummal történt egyeztetés után úgy határoztunk, hogy nem rendezzük meg a Lisszabon-Dakar ralit" - áll a szervező Amaury Sport Organisation (ASO) közleményében.

A lebonyolítás azután került veszélybe, hogy december 27-én a terroristák három katonát megöltek a nyugat-afrikai országban, három nappal korábban pedig fegyveresek négy francia turistát lőttek agyon, egyet súlyosan megsebesítettek. Ezt követően Étienne Lavigne, a Dakar versenyigazgatója tárgyalt a mauritániai tisztviselőkkel és a francia nagykövetség illetékeseivel, majd közölték, hogy biztonságosak lesznek az érintett szakaszok. Csütörtökön azonban a francia kormány azt javasolta a Dakar-rali részvevőinek és szervezőinek, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel kerüljék el Mauritániát.

A híres-hírhedt viadalon eddig csak bizonyos szakaszokat vettek ki a programból, ugyancsak biztonsági óvintézkedésként. Tavaly például a 11. és 12. napi útvonalon nem engedték elindulni a mezőnyt.

Az eredetileg szombattól január 20-ig kiírt, 30. sivatagi száguldás során az 550 jármű - 204 autó, 248 motor és quad, valamint 98 kamion - összesen 9273 km-t tett volna meg 15 szakaszon. Az autósok között három duó képviselte volna a piros-fehér-zöld színeket, a motorosoknál ketten akarták átszelni a sivatagot, a kamionosok mezőnyében pedig négy magyar trió szeretett volna eljutni Dakarba.

A mauritániai kormány nevében Babah Szidi Abdallah külügyminiszter élesen bírálta a szervezők döntését:

"Semmi sem támasztja alá a franciák aggályait. Minden szükséges óvintézkedést megtettünk, több mint háromezer fős biztonsági személyzetet mozgósítottunk. Óriási veszteség ez országunk számára, hiszen számos városunkban a Dakar-rali az egyetlen esemény, amely többletbevételt hozhat."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását