2024. április 26. - Ervin

Borat alakítója diákvezér szerepében

Sacha Baron Cohen játssza Abbie Hoffmant, a legendás amerikai diákvezért abban a filmben, amelyet Steven Spielberg készít az 1968-as chicagói demokrata párti elnökjelölő konvenció körüli tüntetések és az azt követő per történetéről.
2008. január 4. péntek 11:26 - Hírextra

A nagy vitát kiváltó Borat címszereplője azután vállalta el a szerepet, hogy maga Spielberg győzte meg: "itt az ideje, hogy a komédiáról átváltson a komoly politikára". A rendező, aki készülő filmjének a Chicagói Hetek pere (The Trial of the Chicago Seven) címet adta, a tervek szerint ismét a München dokumentum-játékfilmes módszeréhez folyamodik.

Abbie Hoffman (1936-1989), aki magát "anarcho-kommunista utcai harcosnak" nevezte, az 1960-as évek ellenkulturális és tiltakozó mozgalmaiban kulcsszerepet játszó Nemzetközi Ifjúsági Párt (Youth International Party), a "yippie-k" alapítója volt, akik meghökkentő akcióikkal, a humor és az abszurditás eszközeivel harcoltak a vietnami háború, a megcsontosodott társadalmi-politikai rendszer ellen. Mint az 1968-as chicagói megmozdulások egyik fő szervezőjét, őt is perbe fogták hét társával együtt (a nyolcadik, az amerikai fekete polgárjogi mozgalom radikális szárnyához, a Fekete Párducokhoz tartozó Bobby Seale ügyét külön kezelték), végül azonban a per - hála vádlottak és illusztris tanúik, köztük Allen Ginsberg és Norman Mailer - köznevetségbe fulladt és a "heteket" felmentették. A korszak több híres röpiratának és könyvének (Forradalmat, a pokolba is!, a Woodstock-nemzet, Lopd el ezt a könyvet) szerzője volt. 1973-ban kokainbirtoklás címén adtak ki ellene körözést, hét évig bujkált, de illegalitása idején is részt vett környezetvédő- és békeakciókban. Hét év múlva feladta magát, egy évi börtönre ítélték, de kiszabadulása után sem adta fel aktivizmusát. 1989 elején még szerepelt Oliver Stone Született július 4-én című filmjében, önmagát alakította egy háborúellenes tüntetést bemutató jelenetben, majd nem sokkal később, 1989. április 12-én öngyilkos lett.

A Chicagói Hetekről 1987-ben az HBO készített dokumentum-játékfilmet, tavaly pedig Brett Morgen archív felvételekkel színesített animációs filmben emlékezett meg a négy évtizeddel ezelőtti eseményekről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását