2024. április 26. - Ervin

Gondolkodj egészségesen

Nemcsak az egészséges életmódot propagáló és oktató anyagokat, hanem annak néhány ehető, iható kellékét is tartalmazzák azok a zsákocskák, amelyeket többszáz óvodában osztanak ki minden évben a Gondolkodj Egészségesen Alapítvány önkéntesei, egy program ke
2008. január 4. péntek 09:46 - Hírextra

A karcsú hölgyről, aki mézes teát iszik, míg beszélgetünk, senki nem gondolná, hogy gyerekkorában súlyfelesleggel küzdött, s társai kicsúfolták ezért. Bácskai Mártában bakfis korában érlelődött meg a gondolat, hogy tennie kell valamit a felnövő nemzedék egészséges életéért. Terveiből 2006-ban lett valóság, akkor indította útnak első egészségcsomagjait, amelyek ma már több száz óvodához jutnak el. Nem a Mikulás vagy a Jézuska jóvoltából, hanem Bácskai Márta, a Gondolkodj Egészségesen Alapítvány ötletgazdája és lelkes csapata révén.

- Nem titkolja, hogy tiniként bizony eléggé dundi testalkatú volt...

- Valóban személyes okok ösztönöztek arra, hogy útnak indítsam a programomat. Kövér kislány létemre nem tudtam csinosan öltözni, nem tetszettem a fiúknak. Nagy szerencse az életemben, hogy családommal Franciaországba költözhettem, és ott egy gyerekorvos segítségével sikerült lefogynom. Addig túl sokat ettem, ittam. Az orvos tanácsára életmódot váltottam. Zöldségevő lettem, cukros üdítők helyett ásványvizet ittam. Nem ment könnyen, kellett hozzá az erős akarat, s a szándék, hogy önmagamnak is bebizonyítsam, mire vagyok képes.

- Az akaratot említi. Nem célravezetőbb a gyerekekkel pszichológusként foglalkozni? Tükröt rakni eléjük.

- Azt hiszem, igaza van. Engem is bántott a környezetem magatartása. Ha egy gyerek nagyon elhízott, vagy túlzottan sovány, akkor tényleg a lelkére kell hatni. Óvodákban járva sok gyerekrajzot látok, ezek a művek nagyon sok dologról árulkodnak. A gyermeki lélek kitárulkozik.

- Az olvasó hogyan képzelje el a tevékenységüket? Kis zsákokkal bandukolnak óvodákból óvodákba? Kik hívják, hogyan fogadják önöket? Mit rejt a zsák?

- A csomagokat egy rehabilitációs központban csomagolják és onnan minden egyes óvodába kiszállíttatjuk, igénybe véve a posta MPL rendszerét. Tehát háztól házig történik a kiszállítás, minden egyes oviba eljutnak az egészségzsákok.

2007-ben 1500 címre szállítottuk ki a zsákokat. Az intézmények nagyon szívesen fogadnak. A nagy félelem, ami bennünk élt, amikor zsákjainkkal elindultunk, szerencsére alaptalannak bizonyult. Mi van a zsákban? Az alapötlet az volt, próbáljunk a szülőknek, az óvónőknek, a gyerekeknek segítséget nyújtani. Ehhez adunk egy oktató könyvecskét, mellé füzetet az egészséges életmódról. A zsákban van még ásványvíz, aszalt gyümölcs, müzli szelet. Az első évben 35 ezer, a másodikban 55 ezer zsákot osztottunk ki. Ezt a mennyiséget minden évben szeretnénk legalább szinten tartani. Az óvónőkön keresztül jutunk a szülőkhöz, segítségükkel vezet az út a gyerekekhez. A szülőknek kell megérteniük programunk lényegét, az ő szívükre van bízva, mennyire élnek a lehetőséggel. A visszajelzésekből tudjuk, a szülők pozitívan viszonyulnak a programhoz, már azt is haladásnak tartom, ha megismerik az egészséges életformát. A visszajelzések nem légből kapottak, rengeteg e-mail, telefon érkezik az alapítványunkhoz - bizonygatja Bácskai Márta.

- Miből finanszírozzák mindezt?

- Vannak cégek, amelyektől rendszeresen kapunk támogatást céljainkhoz. A pénz tőlük jön össze, s 2007-ben minimális támogatást a sport-szakállamtitkárságtól is kaptunk. Természetesen a pályázatokon is folyamatosan indulunk. Eddig még nem sikerült nyernünk, de reménykedünk, hogy 2008-ban már lesz eredménye is a próbálkozásnak.

- Meddig végzi ezt a nemes küldetést?

- Amíg hitem és erőm van, amíg látom, hogy van értelme. Tudom, egy-két év alatt látványos eredményt nem lehet elérni, egy évtizednek is el kell telnie, hogy mérhető változásokat tapasztalhassunk.

- Nem gondolja, hogy mint az élet több területén, itt is kettészakad az ország? Kistérségek, elmaradott települések, szegénység. Egészség és anyagi tehetősség nem édestestvérek?
- Illúziókban nem ringatom magamat, sem a munkatársaimat. Egy lehetőséget mutatunk be, hogy lám, így is lehet élni. A mozgás nem kerül pénzbe. Tudom, az egészség nem csak mozgás. De említhetek követendő példákat. Polgármesteri hivatalok vállalták, hogy a programunk megvalósításához abban segítenek, hogy az óvodáknak finanszírozzák a szükséges friss zöldséget, gyümölcsöt. Sok kis lépés csodákra képes. Most a Vöröskereszttel egy új program kidolgozásán fáradozunk: ahhoz igyekszünk általa segítséget adni az óvónőknek, hogy módszereinket átadhassák a szülőknek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását