2024. március 29. - Auguszta

Idős emberek vészhelyzetben

A sürgősségi orvosi ellátás nemzetközi folyóirata, az Annals of Emergency Medicine legfrissebb száma szerint az Egyesült Államokban tíz év alatt 34 százalékkal nőtt meg azoknak az idős embereknek a száma, akik valamiért a "Vészhelyzet" című tv-sorozatból
2008. január 4. péntek 09:42 - Hírextra

A folyóiratban közölt tanulmány szerint a sürgős gyógyítást, legtöbbször életmentést igénylő esetek számának növekedése egyik amerikai korcsoportban sem volt ilyen rendkívüli mértékű. A szakértők, akiknek csoportját Mary Pat McKay, az egyik washingtoni egyetem helyettes professzora vezeti, úgy érzik, hogy a II. világháború befejezése után született nemzedék tagjai most jutnak abba a korba, hogy mind több súlyos betegséggel kell megküzdeniük, és ez a hirtelen megnövekedő létszám rövidesen rázúdul a kórházak már most is túlzsúfolt sürgősségi osztályaira.

"Az idős betegekkel az a gond, hogy őket sokkal gyakrabban utalják be a gyógyintézetekbe, mint a fiatalabb pácienseket és az idősek kezelése sokkal többe is kerül" - mondta a munkacsoport vezetője. A dolgozat szerint a három- vagy annál többféle gyógyszerre szorulók aránya az utóbbi időben 44 százalékkal nőtt. A vizsgálatban azoknak a betegeknek az adatait dolgozták fel, akiknek életkora 65 és 74 év között volt. Ők lényegesen tovább maradtak az osztályon, mint a fiatalabbak.

Úgy vélik, hogy az intézetek ilyen jellegű részeinek sürgős bővítésére volna szükség. Különösen nagy gondot jelent az Egyesült Államok egész területén szinte állandósult nővérhiány. A kutatók azt is följegyezték, hogy a fekete bőrű amerikai öregek sürgősségi felvétele a tízéves vizsgálati időszakban 93 százalékkal nőtt, míg a fehérek között ez a változás lényegesen kisebb, 26 százalék volt. A fekete bőrű lakosság körében azok a betegségek, - például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség -, melyeknek szövődményei gyakrabban tesznek szükségessé kórházi fölvételt, lényegesen gyakoribbak.

McKay és munkacsoportja azt is hangsúlyozza, hogy az idős emberek manapság a megfelelő gyógyszeres kezelés hatására krónikus betegségeik ellenére sokkal tovább élnek, mint egykoron. Azt is följegyezték, hogy az idős páciensek sokszor nem tudnak rendelési időben eljutni családorvosukhoz és ilyenkor előfordul, hogy sürgősségi ellátáshoz folyamodnak. Ha ez a tendencia tovább fokozódik, a következő öt esztendőben a sürgősségi osztályokra beküldött öregek száma megduplázódhat, ami az Egyesült Államokban 11.7 millió beteget jelent.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását