2024. április 29. - Péter

Influenzás kutyák

Az influenza vírusai a kutyákat sem kímélik. Igaz, esetükben nem a humán kórokózók, hanem a parainfluenza vírusa a fertőzés forrása. A köhögő állatot antibiotikummal lehet gyógykezelni.
2008. január 4. péntek 09:50 - Hírextra

Az influenzajárvány menetrendszerű érkezése idején ki gondolna arra, hogy nemcsak ő, hanem kutyája is hasonló kórtól szenvedhet? Pedig a kutyák is lehetnek influenzások, ha a kórokozó, a parainfluenza vírus megtámadja szervezetüket.

Akárcsak az embereknél, a kutyák esetében is a légutak jelentik a kórokozó elsődleges támadási felületét. A fertőzés első tünetei jól hallhatóak, hiszen a kutya elkezd hevesen és szárazon köhögni, amelynek hangja először még csattanó, tehát azt is vélhetnénk, hogy csak feltűnően ugat a kedvencünk.

A megbetegedést étvágytalanság is kísérheti, de nagy aggodalomra rendszerint nincs ok: a legtöbb kutya egy-két héten belül meggyógyul. Ritkán azonban tüdőgyulladás is kialakul, amelynek jól felismerhető jele a nedvessé váló köhögés. Ez már komoly veszélyt jelent, s nemcsak a beteg állatra, hanem a vele zárt közösségben élő négylábúakra is, mert nagyon ragályos betegség, s az együtt tartott állatokat gyorsan megbetegíti. Leginkább a többkutyás háztartásokban és a tenyészetekben élő, valamint a kiállításokra, panziókba, vagy kennelekbe kerülő kutyákat fenyegeti a fertőzés, a nagy egyedsűrűség következményeként. Ezért is nevezik a hasonló tüneteket okozó 2-es típusú adenovírus, Bordetella bronchiseptica, Pasteurella multocida nevű baktériumok által okozott tünetegyüttest összefoglaló néven kennelköhögésnek.

A kutyák parainfluenzájának gyógykezelése - célzott antibiotikum kezeléssel - rendszerint sikeres. A betegség megelőzésére az évente beadott kombinált vakcina szolgál.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását