2024. április 24. - György

Nem divat a zöld vezeklés

A klímaváltozás iránt fokozódó érdeklődés ellenére nem divat még Magyarországon ügynökségek közreműködésével csökkenteni az ökológiai lábnyomot, ugyanakkor a túlzott szén-dioxid-kibocsátás megváltása a tengerentúlon és Nyugat-Európában egyre jobb biznisz.
2007. szeptember 28. péntek 12:24 - Hírextra

Egyelőre csak külföldön lehet találni olyan "semlegesítő" vállalkozásokat, amelyek környezettudatos kuncsaftoknak ajánlanak igény szerint "zöld bűnbocsánatot". A vezeklés úgy lehetséges, hogy energiatakarékossági és fásítási projekteket kell anyagilag támogatni arányosan a környezetterhelés előre kalkulált mértékével.

A szemfüles ügynökségek internetes honlapjaira szörfözve pillanatok alatt ki lehet számolni, hogy a legkevésbé klímabarát hétköznapi tevékenységeket mennyi szén-dioxid megspórolásával lehet ellensúlyozni.

Például a Carbon Footprint Ltd. honlapja szerint egy Budapest-London retúr-repülőút fejenként 412 kilogramm szén-dioxiddal dúsítja a légkört üvegházhatású gázokkal, ezáltal gyorsítva a globális felmelegedés folyamatát. Ezt 3,25 fonttal lehet kompenzálni, aki pedig büszkélkedni is akar vele, annak a tanúsítvány mellékléséért plusz 2,20 fontot húznak le bankkártyájáról.

A befizetett pénzből a hampshire-i központú cég Kenyában ültet fákat. A klímaváltozás szempontjából ugyanis teljesen mindegy, hogy a növények hol kötnek meg a szén-dioxidot, ugyanakkor a vállalatnak így a legolcsóbb az átvállalt kibocsátás csökkentése.

A "szénszegény életmódra" számos lehetőség kínálkozik anélkül, hogy a mindennapi élet kényelméről le kellene mondani. A The Carbonneutral Company internetes oldalán a villanyszámla, a gázszámla fogyasztási adatainak, illetve az autózási szokások megadásával képet lehet kapni arról, hogy mennyire is fenntarthatóan élünk.

Az ugyancsak angol Carboncare honlapján ajándékként is vásárolható szén-dioxid-kibocsátási jogosultság. Egy-egy távoli nyaralás 30 fontból, sőt egy teljes esküvő ökológiai hatása 110 fontból váltható ki. A nyaralásoknál döntően a repülőút, az esküvőknél pedig 150 vendég és a nászút környezeti hatását lehet ellensúlyozni. A Carboncare a bevételekből Hondurasban háztartások tűzhelyeit teszi energiahatékonyabbá, kazahsztáni iskolák világítását teszi takarékosabbá, és Indiában épít szélturbinákat.

Magyarországon egyelőre nincs olyan cég, amelyhez környezettudatosságtól, vagy esetleg éppen marketing megfontolásokból fordulni lehet szén-dioxid-kibocsátás csökkentési igénnyel. Szabó Gergely, a nagyobb tételben kibocsátási kvótákkal kereskedő, klímabarát projektekkel foglalkozó Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Zrt. kereskedője az MTI-nek elmondta, hogy egyelőre nem éri meg ilyen üzletbe fogni. Az emberek környezeti érzékenysége ugyanis még nincs azon a szinten, hogy áldoznának szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentésére - tette hozzá.

Angliában, Kanadában, Hollandiában viszont dinamikusan bővül a széndioxid-semlegesítő piac. Az árak rendkívüli mértékben különböznek egymástól, van olyan cég, aki 45 centért, de van olyan is aki 45 dollárért vállalja egy tonna szén-dioxid kibocsátás ellensúlyozását. Az árszínvonal általában utal az értékesített kibocsátások mögötti klímabarát projektek hitelességére. Léteznek ugyan auditáló cégek, de egyelőre sajnos egységes, elfogadott hitelesítés nem működik az önkéntes kibocsátás-csökkentési piacon - magyarázta Szabó Gergely. A londoni New Carbon Finance elemző cég legfrissebb felmérése szerint 2006-ban 13,4 millió tonna szén-dioxiddal kereskedtek világszerte, ami 200 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását