2024. április 27. - Zita

Minden eddigit meghaladó számú program várja az érdeklődőket

Minden eddigit meghaladó számú, háromszáznál több program várja az érdeklődőket az idei jubileumi, XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon - mondta az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója az MTI-nek pén
2008. március 21. péntek 17:05 - Hírextra

Zentai Péter László elmondta: az új helyszín, a Millenáris által nyújtott nagyobb területet maximálisan kihasználják a könyves seregszemle keretében, április 24. és 27. között.

Az irodalom és könyvkiadás nagy magyar alakjairól elnevezett termekben dedikálások, beszélgetések, szakmai tanácskozások, kiállítások kapnak helyet. A Szabó Magda íróról elnevezett teremben például a tavaly novemberben elhunyt alkotó életének pillanatait megörökítő fényképkiállítást rendeznek, de a Lázár Ervin íróról, illetve Osztovics Leventéről, az Európa Könyvkiadó néhai vezetőjéről elnevezett helyszínek is színes programokat kínálnak majd.

A fesztivált Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Kína díszvendégsége apropóján egy kínai miniszter-helyettes nyitja meg, kínai zene kíséretében.

Ezt követi a fesztivál díszvendégével, Bret Easton Ellis amerikai íróval folytatandó Pódiumbeszélgetés, majd az Amerikai pszicho szerzője átveszi a Budapest-díjat Demszky Gábor főpolgármestertől, a laudációt pedig M. Nagy Miklós, Ellis fordítója mondja.

A díszvendég ország, Kína mintegy hatvan fős delegációval érkezik, a világ könyvtermésének húsz százalékát produkáló országból nagy kiadói konszernek képviselői érkeznek a kínai-magyar kiadói kapcsolatok erősítése céljából - közölte az igazgató.

A díszvendégre a magyar kiadók is készülnek: mintegy ötven, a távol-keleti országgal kapcsolatos kötet - versantológia, kortárs novellagyűjtemény, filozófiai mű, illetve az országról szóló könyv - lát napvilágot a fesztiválra időzítve.

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezendő Európai Elsőkötetesek Fesztiváljára 19 uniós ország küldi el legjobb fiatal alkotóját, Magyarországot Dunajcsik Mátyás képviseli majd. A hazájukban első könyvüket jegyző művészekkel két részletben Gács Anna, illetve Békés Pál író beszélget majd.
Több kiadó a fesztiválra időzíti egy-egy új kötetét: mások mellett Esterházy Péter író is a fesztiválon olvas fel először új könyvéből, de Háy János és Temesi Ferenc új művét is kézbe vehetik az érdeklődők, és számos határon túli magyar íróval, költővel találkozhatnak személyesen.

A könyves seregszemlén résztvevő mintegy 25 ország között lesz India, Japán, Oroszország, Spanyolország, a díszvendégségre apelláló Románia, Egyiptom első arab országként vesz részt a fesztiválon, az egyik legnagyobb, hetven négyzetméteres standot pedig Németország veszi majd birtokba.

Az új helyszín adottságait kihasználva az idén a rendezvény nagyobb helyszínt és gazdag programsorozatot kínál a gyermekeknek. A Fogadóban helyet kapó Gyermekirodalom-Gyermekbirodalom keretében játékos könyvbemutatók és zenés programok, színházi produkciók kapnak helyet.

A hagyományokhoz híven a fesztivál keretében adják át az év kereskedője, az év kiadója és az év gyermekkönyve díjat, továbbá az olvasáskultúra fejlesztését középpontba helyező szakmai tanácskozást tart a Könyvtáros Klub.

A fesztivál 27-én a Születésnapi Szalonnal zárul, amelyen a kerek születésnapjukat ünneplő magyar írókat, költőket köszöntik a Teátrum épületében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását