2024. április 29. - Péter

Makákók és a szex

Fizetni a szerelmi szolgáltatásért talán az emberiség kialakulása előtti időkbe visszanyúló gyakorlat - leglábbis erre utal egy tudományos vizsgálat, amely sajátos "szexpiac" létét látszik bizonyítani az indonéziai makákómajmoknál. Az erről szóló tanulmán
2008. január 3. csütörtök 06:55 - Hírextra
Michael Gumert, a szingapúri Nanyang egyetem kutatója Kalimantan Tengah szigeten 20 hónapon át figyelte meg az ottani hosszúfarkú makákók egyik 50 egyedből álló falkáját. A tudós azt tapasztalta, hogy a nőstények átlag óránként másfélszer párosodtak, de a szerelmi együttlét gyakorisága óránként három és félre nőtt azoknál az egyedeknél, amelyeket egy hím tetvészett.

A hímnek attól függően kellett rövidebb vagy hosszabb ideig végeznie a tetűirtást a partneren, hogy hány más nőstény tartózkodott a közelben. A tetvészés akár 16 percig is elhúzódhatott, amíg a nőstény hajlandóvá vált a párzásra, ha a nőstények voltak kevesebben, mint a hímek - de csak 8 percig a fordított esetben, ha az utóbbiakból volt kisebb a létszám.

Gumert tanulmányában arra is rámutatott, hogy fogságban lévő majmokkal is végeztek számos hasonló vizsgálatot, de ezt a "biológiai piac(gazdaság)i gyakorlatot" ezek nem észlelték.
A "biológiai piac(gazdaság)" elméletének két szerzője Ronald Noe:, a franciaországi Strasbourg és Peter Hammerstein, a németországi Humboldt egyetem kutatója.

Ronald Noe: magyarázata szerint a "párosodási piac és a gazdasági piac az embereknél is kapcsolódhat: számos példa van arra, hogy gazdag, idős emberek nyerik el vonzó fiatal nők kegyeit."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását