2023. március 23. - Emőke

SZDSZ a privatizációról

Az SZDSZ helyes és üdvözlendő lépésként értékeli a MÁV Cargo sikeres privatizációját - a párt erről közleményben tájékoztatta az MTI-t szerdán. "A liberális vezetésű Gazdasági és Közlekedési Minisztérium munkája egyértelmű programot követ" - jelentették k
2008. január 3. csütörtök 07:03 - Hírextra
Mint írják, a liberálisok szerint a fuvarozási társaság privatizációja fontos lépés abban a folyamatban, melyben az öncélú és pazarló állami monopóliumok lebontásával a piaci viszonyok teret nyernek, így a szolgáltatói verseny erősödik.

A párt közleménye kitér arra is, hogy az elmúlt három évben követett liberális gazdaság- és közlekedéspolitika folytatásaként tovább kell vinni a vasút egyes társaságainak privatizációját, és magánbefektetőkre van szükség a Volán társaságoknál is. Mint írják, ezért az SZDSZ támogatja Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter erőfeszítéseit a társaságok privatizációjára és a közlekedési reform folytatására.

MÁV Cargo Zrt. privatizációs szerződését szerdán írták alá Budapesten. Az osztrák Rail Cargo Ausztria és a GYSEV Zrt. konzorciuma 102,5 milliárd forintot fizet a MÁV Cargo részvényeiért, és öt év alatt 43,5 milliárd forint fejlesztésre vállalt kötelezettséget.

Kamarás Miklós, a MÁV Zrt. elnöke az aláírást követően újságíróknak elmondta: a tranzakciót az osztrák és a magyar versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia, ami 4-5 hónapot is igénybe vehet. Mint mondta, a tervek szerint a több ütemben beérkező privatizációs bevételt a MÁV fejlesztésre, rossz hitelek kiváltására, illetve a működés finanszírozására fordítja.

A Fidesz parlamenti képviselője, Márton Attia pártja nevében teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte a MÁV Cargo privatizációját, mert álláspontjuk szerint az sérti a nemzet és a gazdaság érdekeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását